Публикация

Деца натрупаха килограми по време на карантината

Деца натрупаха килограми по време на карантината

Заседналият начин на живот, обездвижването, дългият престой пред компютъра заради online уроците и доброто хранене по време на пандемията от COVID-19 станаха причина повечето деца да натрупат излишни килограми. Това каза детският ендокринолог от МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Анелия Балабанова, която припомни, че зимата по принцип е сезонът, в който всички повишават теглото си, защото традиционно е засилена и консумацията на по-калорични храни и се движим по-малко.

 

Ако за по-голямата част от хората, в това число и за подрастващите, проблемът е решим, защото през пролетта и лятото с консумацията на повече плодове, зеленчуци, риби и крехки меса, то за страдащите от метаболитен синдром ситуацията е по-сложна.

Нашите малки пациенти с наднормено тегло и затлъстяване бяха постигнали известни успехи в битката с килограмите, но сега заради карантината са отново в изходна позиция, заяви д-р Балабанова. Вероятно част от тях са се опитвали да се придържат към назначения специален хранителен режим, но поради намалената физическа активност резултатите са влошени.

В днешно време затлъстяването при децата най-често е следствие на диетичен проблем. При над 85% от подрастващите наднорменото тегло е свързано с нездравословното хранене, но затлъстяването все пак е заболяване, което прави организма ни по-уязвим и за други болести.

 

Последствията от него са много по-сериозни от пониженото самочувствие или усещането за дискомфорт, което допълнителните килограми създават. Те повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, имат и негативно отражение върху ставите. Най-лошото е, че затлъстяването се отразява и на психическото здраве и може да доведе до депресия.

Д-р Балабанова припомни, че затлъстяването в детска и юношеска възраст е сериозна предпоставка за появата на диабет тип 2 след 45 г. Нелекуваното наднормено тегло при децата води много по-рано до метаболитен синдром, онкологични заболявания и сърдечно-съдови проблеми, които се усложняват с тяхното израстване. Затлъстяването също може да е основен фактор за менструални нарушения при момичета в пубертетна възраст.

 

А децата със затлъстяване и особено, ако имат съпътстващо високо кръвно налягане, трябва задължително да се насочват и към детски ендокринолог. Колкото по-навреме се диагностицира, толкова по-голям е шансът да бъде овладяно. Създаването на правилни хранителни навици още в детска възраст е една от най-важните стъпки. Нелекуваното затлъстяване при децата води много по-рано до метаболитен синдром, диабет тип 2 и сърдечно-съдови проблеми, които се усложняват с израстването им.

Тя препоръча на родителите най-напред да се свържат с нея по телефона в отделението – 087 749 1701.

„Знам, че голяма част от тях се притесняват да посещават лечебни заведения, но „Централ Хоспитал“ е напълно безопасна и чиста от COVID-19 територия. Тук се вземат всички необходими противоепидемични мерки и няма никакъв риск за пациентите“, увери д-р Балабанова.

Коментари