Публикация

Д-р София Ангелова: През лятото вирусът отслабва, но трябва да се пазим

Д-р София Ангелова: През лятото вирусът отслабва, но трябва да се пазим

Два са факторите, които довеждат до повишаване на броя на заразените с COVID-19. На първо място е нашата отговорност. Не трябва да чакаме някой да ни налага – ние самите трябва да знаем, че има вирус, той е между нас.


Това каза д-р София Ангелова, утвърден пулмолог, пред БНТ.


„Лятото отслабва активността на респираторните вируси. Това е факт. Но от друга страна, трябва да бъдем и отговорни – към себе си, към близките и обществото. Не може болен човек да върви сред обществото, независимо каква е професията му – учител, лекар, пастор. Така заразата се разпространява. Сега е лято и трябва да гребем с шепи от него, за да повишаваме имунната си система. Но заедно с това трябва да спазваме мерките“, подчерта д-р Ангелова.


Тя препоръча

да се избягват местата, на които се струпват много хора, да се спазва дистанция, както и добра лична хигиена

Според нея в затворените помещения е добре да се носят маски.


„Не трябва да забравяме, че тези два мутанта на вируса са сред нас. Вирус има и той търси слабото място“, подчерта опитният пулмолог.

Не всеки, който кашля, има коронавирус

„Може да има просто изострена алергия. Доказването на COVID-19 става чрез тестуване.
Когато се обаждат пациенти със симптоми от няколко дни, ги насочвам към PCR тест. На тези, които имат симптоми от месец и повече, им препоръчвам бързи тестове, за да се види дали вече имат изработени антитела“, допълни д-р София Ангелова.


Подробности – чуйте тук!

Коментари