Публикация

Удължават срока на ТЕЛК решенията до 30 септември

Удължават срока на ТЕЛК решенията до 30 септември

Срокът на валидност на всички ТЕЛК решения ще бъде удължен до 30.09.2020 г. По този начин ще се избегне струпването на много хора на едно място и ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19. Гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории.


Този ангажимент пое здравният министър Кирил Ананиев на среща с представители на гражданската инициатива „Системата ни убива“. За целта

Министерството на здравеопазването ще предложи законови промени за удължаване валидността на ТЕЛК решенията

Според членовете на „Системата ни убива“ ако срокът на решенията не бъде удължен, здравето на много хора с увреждания и най-вече на децата, е застрашено.

 

Расте рискът за хората от малките населени места, които са принудени да пътуват до големите градове, за да подготвят своята медицинска документация за явяване пред съответните ТЕЛК състави. Нараства опасността и за онкоболните пациенти, при които за освидетелстване и преосвидетелстване се изисква значителен обем документация. Това посочиха още от гражданската инициатива.


Министър Ананиев припомни, че с последните нормативни промени в областта на медицинската експертиза

ТЕЛК комисиите могат да вземат решение само по документи

без да е наложително явяването за преглед на място. Изключенията са малко и за тях съществуват ясни правила.

Коментари