Публикация

Бойко Борисов: Ново затягане на мерките ще доведе до паника

Бойко Борисов: Ново затягане на мерките ще доведе до паника

Въпреки ръста за заболелите от COVID-19 у нас, няма да има затягане на противоепидемичните мерки.


Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, в който взеха участие и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровската“ проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Ако сега почнем да затягаме мерките, това ще внесе паника и много по-голям риск за целия ни стопански живот, подчерта министър-председателят.

Той изтъкна, че

коронавирусът е омаломощен

и допълни, че според медиците е по-добре сега, през лятото да има повече заболели, прекарали и оздравели, отколкото октомври-ноември, когато започват и другите инфекции.


„Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл. Не сме ви подвеждали, че пандемията е отшумяла. Но към днешна дата смятам, че по никакъв начин не трябва да се паникьосваме, защото освен броя на заразените, се увеличава и броят на излекуваните“, подчерта премиерът Борисов.


И призова да се спазват трите „Д“: дисциплина, дистанция и дезинфекция, както и да се свикне с мисълта, че този вирус съществува.


Директорът на Александровска болница увери, че

страната ни разполага с достатъчни количества от лекарствата, за които се смята, че влияят благоприятно

на пациентите с COVID-19.

В началото вирусът беше изключително агресивен, с висока вирулентност. В момента тя е намаляла, т.е. тежестта на заболяванията, които предизвиква, има по-малка сила. Той трябва да се приспособи към нас, приемниците. Т.е. – да не ни убива, за да продължи да съществува, поясни проф. Ангелов.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отбеляза, че

разпространението на вируса засега е клъстерно

Той даде пример с Кюстендил, където двама братя, завърнали се от работа в чужбина, са станали причина да заразяването на 34 души.


„Нямаме абсолютно никакви проблеми по отношение наличието на предпазни средства, хигиенни материали, апаратура. Болниците имат възможност да обслужат много по-голям брой заболели“, подчерта министърът.


Подробности чуйте тук!

Снимка: Министерски съвет

Коментари

Анонимен
22 юни 2020 12:07

И аз си задавам същия въпрос!

Анонимен
19 юни 2020 19:51

И до каква паника ще доведе ползването на предпазни маски на всички затворени пространства?!