Публикация

Плевенската болница с инсинератор за преработка на отпадъците

Около 300 хил. лева предстои да инвестира ръководството на Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен в изграждането на система за обезвреждане на опасни болнични отпадъци /инсинератор/.


Това ще стане в рамките на три-четири месеца, каза доц. д-р Димитър Стойков, изпълнителен директор на болницата.

Толкова време е необходимо, за да се проведе и търг по Закона за обществените поръчки.

Доц. Стойков поясни, че с нововъведението месечно ще се пестят около 10-14 хил. лева. Средно месечно университетската болница изхвърля около 20 тона опасни отпадъци, които се карат от лицензирана фирма в столичен инсинератор.

Целта на ръководството на плевенската болница е не само да реши проблема с отпадъците, но и да предостави  услугата срещу заплащане на други лечебни заведения, което ще генерира допълнителни доходи.

Инвестицията е възможна, тъй като УМБАЛ-Плевен е с печалба от 2 млн. лева.  Ръководството на болницата планира да вложи част от средствата и в ангиограф, от който се очаква голяма възвръщаемост.

Директорът на болницата коментира, че плащането от здравната каса идва в много подходящ момент, защото задълженията към кредиторите растат. Старите дългове на лечебното заведение възлизат на над 11 млн. лева. Превеждането на средствата ще даде възможност да бъдат платени и допълнителните материални възнаграждения на персонала за юни.


Коментари