Публикация

Подагра и хиперурекемия

Подагра и хиперурекемия

 

Традиционно се смята, че подаграта засяга мъже и то след 45-50 г. В последните години обаче се наблюдават и пациентки на 20-35 години. В тази млада възраст те правят типичните кризи на подагра. Към генетичното предразположение, което безспорно има влияние при това заболяване, се добавят нездравословно хранене, обездвижване, а вероятно и всекидневен стрес. 

 

Подаграта е най-често срещаният артрит, свързан с обмяната на веществата. За България липсва точна статистика, колко души са засегнати, но според данни от различни страни честотата варира между 2 и 5%.

 

Шест до 10 пъти повече мъже страдат от пристъпите на заболяването в сравнение с дамите. Въпреки тенденцията към подмладяване на симптоми, свързани с висока пикочна киселина, при жените проблемите настъпват основно в годините на менопауза. След 50-годишна възраст се забелязва почти изравняване на пациентите от двата пола. 

 

Поканили сме Д-р Стойчо Попов, ОПЛ от гр. Гоце Делчев, да коментира темата.

 

-          Д-р Попов, може ли да посочите основните предпоставки за развитие на заболяването?

-          Подаграта, известна като Болестта на кралете, се свързва с обмяната на веществата в тялото, и по-специално с приемът на храни, които са наситени с пурини както и намалени нива /или липса/ на ензима уриказа. Те от своя страна провокират покачването на пикочната киселина, която ако не бъде адекватно отстранена с урината кристализира и под формата на кристали се отлага в ставите,сухожилията и околните тъкани предизвиквайки възпалителна реакция.Риска за развитие на подагра е повишен при наличието на заболявания като артериална хипертония,захарен диабет,затлъстяване,тумори,кръвни заболявания и др.

Като лекар, трябва да отбележа, че

освен от храна, пикочната киселина е показател, който се влияее и от приема на редица лекарства - диуретици, противотуберколозни препарати, аспирин, имуносопресори и др.

 

-          Д-р Попов, казвате аспирин, а знаем, че той е много популярен като прием, особено сред хората със сърдечно-съдови проблеми?

-          Да, аспиринът като тромбоцитен антиагрегант има своето място в терапията на сърдечно съдови проблеми ,но определено не е подходящ при пациенти с подагра тъй като допълнително подкислява средата и влияе неблагоприятно върху хода на заболяването.

 

-          Освен чистите НПВС, какво препоръчвате на вашите пациенти, за да подобрите състоянието им, когато вече сте диагностицирали подагра или хиперурекемия?

-          Първото, което се опитвам да им обясня, е че е от изключително важно да спазват хранителен режим – да избягват прекалената консумация на червено месо, дреболии, морски дарове,колбаси,пушени меса,месни бульони,варива,спанак и др. Бирата (газираните напитки) също е голям рисков фактор.  Консумацията на алкохол трябва да се сведе до минимум, защото той пречи за излъчването на пикочната киселина през бъбрека с урината.

 

В допълнение към хранителния режим и стандартната терапия с медикаменти намаляващи образуването на пикочна киселина и засилващи нейното излъчване с урината, забелязах, че са с много добро действие капките Подагрол. Задачата на препарата е да подпомага разтварянето на депата от кристали. Свързва се с кристалите пикочна киселина, като образува водно-разтворимо съединение, което се отделя с урината. Така се пречи на образуването на кристални уратни депа и тофи. Така Подагрол допринася за профилактиката на хроничен подагрен артрит. Други плюсове на препарата са, че няма странични ефекти, не взаимодейства с другите медикаменти, тоест има отличен профил на безопасност. Подходящ е и за диабетици.

Прилага се както по време на острата криза, така и в междупристъпния период. В началото има известно покачване на пикочната киселина (защото разтваря депата им), но след кратко време пада и се задържа в ниски стойности под 330 µmol/l. Подагрол е изключително подходящ и в случаите на атипична подагра.

 

Важно е да се отбележи и ролята на ретинолът -  витамин А - в Подагрол. Сред положителните ефекти от него е понижаването на холестерола, чиито стойности нерядко са високи при пациентите с подагра. Друга полза от витамина е, че възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и повлиява възстановяването на меките тъкани,и костните повърхности след криза.

 

-          Д-р Попов, има ли случаи, в които пациентите нямат сериозни оплаквания, липсва болков синдром, а в същото време пациентът е с висока стойност на пикочната киселина?

-          Да, в последно време зачестяват случаите на атипична подагра. Пациентът споделя, че през годините не е имал оплаквания или е получавал краткотрайни леки болки в палеца на крака или друга става, но никога не е имал типичните кризи на подагра с  болка, оток, зачервяване, затопляне и ограничен обем движения в засегнатата става. В същото време други пациенти съобщават за чести подагрозни пристъпи при нормални /не повишени/ нива на пикочната киселина в серума – така наречената подагра без урикемия дължаща се на склонността за превръщане на течната пикочна киселина в кристали мононатриев урат.Чрез ехографско изследване и изследване на синовиална течност може да се установи наличие на кристалите пикочна киселина /мононатриев урат/ и натрупването им в горния полюс на хрущялното покритие на ставата. Става дума за наистина все по-голяма честота на тези атипични случаи.

 

 

Коментари

Все повече жени се засягат от Подагра.