Публикация

Лаптопът може да предизвика кожен проблем

Хората, които работят с преносим компютър поставен на краката им, са в риск от трайно увреждане на кожата в тази област.


Медицинска експертиза е установила, че поставянето на устройството върху кожата за дълъг период от време може да доведе до „синдром на препечената кожа” - необичайно изглеждащи петна, причинени от дългосрочното излагане на топлина.

В един от случаите 12-годишно момче развило обезцветени петна на лявото си бедро след игра на компютъра па няколко часа всеки ден в продължение на няколко месеца.

Изследването, публикувано в Pediatrics, описва и случай на студентка по право, която получила петна по краката си след шестчасова всекидневна работа на лаптоп, който държала в скута си. Температурата, измерена на дъното на компютъра, била около 52 градуса по Целзий.

Електрическите възглавници, одеала и други източници на топлина, които обикновено не са достатъчно горещи, за да предизвикат изгаряния, също могат да предизвикат кожни аномалии.

Те обикновено са безобидни, но могат да доведат и до трайно потъмняване на кожата. В много редки случаи може да се стигне до увреждания, водещи до рак на кожата, твърдят швейцарските изследователи.

Въпреки че все още няма регистрирани случаи на рак на кожата, свързани с употребата на лаптопи, се смята за по-безопасно поставянето на калъф или друг предмет, който да предпазва от топлината на устройството, когато се държи в скута. 

Коментари