Публикация

Поздрав по случай Еньовден!

Поздрав по случай Еньовден!

И тази година, в навечерието на Еньовден-24 юни, ние фармацевтите на България сме в очакване на нашия Празник! На същата дата православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

 

Еньовден свързваме предимно с обичая да се берат билки. В нощта срещу Еньовден те имат най-голяма сила. С тревите и цветята, набрани на празника, се увива и голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. В празничния Еньовски венец непременно трябва да е вплетено Еньовче – царят на билките, което е с най-чудотворна сила. Останалите почитани билки, които се берат на празника, са невен, вратига, комунига, жълт и бял равнец, джоджен, маточина и здравец, както и вечно зелените бръшлян и чемшир.

 

Както Слънцето спира на този ден в небето за да огледа Земята, така и човек трябва да спре своя бяг,да се огледа около себе си и и най- вече в себе си,да си даде равносметка какво добро и лошо е сторил през това време и по какъв път да продължи по- нататък.


И макар необичайните мерки наложените заради COVID 19 , за нас - помощник фармацевтите равносметката в тези магични дни е много положителна!

Тази година Еньовден е още по -тържествен, защото съвпада с Първата година от учредяване на Съсловната ни организация – една цел,чиято реализация ни отне дванадесет години!

 

На Еньовден, най- виталния ден през годината да откъснем стръкче росна билка ,да се усмихнем на Слънцето и заредени с енергия да извървим пътя до края на годината – сплотени,единни и все така целенасочени! И с вяра в себе си,в силата на своя професионализъм и съсловно си единство, с благодарност към доверието,които ни имат пациентите почерпили от нашите знания!

 

Пожелавам Ви, колеги да сте здрави – вие и вашите семейства! И въпреки трудния период,през който преминаваме - Ви пожелавам магията на Еньовден да ви стигне с добро, да ви донесе целебна сила и успех!


Лиляна Петрова -председател на УС на БАПФ

Коментари