Публикация

Д-р Кожухарова обяснява при кои симптоми трябва веднага да потърсите ендокринолог

Д-р Кожухарова обяснява при кои симптоми трябва веднага да потърсите ендокринолог

Разразилата се световна пандемия от коронавирусна инфекция промени всеки аспект на нашия живот. Безспорно мерките за ограничаването на вируса оказаха своето отражение върху всички, но най-сериозни последици нанесоха върху пациентите с хронични заболявания. От една страна, социалната изолация и страхът ги лишиха от навременни медицински контрол и лечение. А от друга страна, месеците на социална изолация означаваха липса на двигателна активност и голям стрес.

„Тези два фактора носят висок риск за влошаването на захарния диабет и заболяванията на щитовидната жлеза“,

разказва ендокринологът д-р Емануела Кожухарова от МБАЛ „Света София“.

Ако

  • се уморявате лесно,
  • имате сърцебиене,
  • чувствате отпадналост,
  • кръвното налягане и теглото ви варират,
  • косата ви пада,
  • устата ви пресъхва,
  • пиете повече течности от обичайното

задължително трябва да посетите ендокринолог при първа възможност.

Тези симптоми са притеснителни, разбира се, но не са единствената причина, поради която трябва да потърсите лекарска помощ от опитен ендокринолог. Ако в семейството ви има болни от захарен диабет, от заболявания на щитовидната жлеза, или други ендокринни диагнози, съществува шанс да сте застрашени не само вие, но и вашите деца. В такъв случай трябва веднъж годишно да посещавате ендокринолог, който да оценява състоянието ви.

 

Разбира се, в отключването на ендокринните заболявания в повечето случаи участие имаме и самите ние

Начинът на живот, който водим, е в основата на доброто ни здраве и по отношение на ендокринната система. Затова д-р Кожухарова съветва да обръщаме особено внимание на здравословното хранене и необходимото ни ежедневно движение. Тя препоръчва да се придържаме към по-кратките, но ежедневни разходки, вместо еднократното, но по-продължително движение през по-дълъг интервал от време. Според д-р Кожухарова за доброто ни здраве трябва всеки ден да ходим минимум 30 минути пеша.

 

Ако имате нужда от консултация или лечение от ендокринолог, винаги можете да се обърнете към опитен специалист в МБАЛ „Света София“. Час за д-р Емануела Кожухарова можете да си запишете на тел: 02/8184600 за преглед в ДКЦ „Света София“ в МБАЛ „Света София“ на бул. „България“ № 104, и на тел.: 0888 000 580 за ДКЦ „Света София-Люлин“ на бул. „Царица Йоанна“ №65.

ПРИЕМНО ВРЕМЕ
Д-р Емануела Кожухарова, ендокринолог
ДКЦ „Света София“ в МБАЛ „Света София“, бул. „България“ № 104

Понеделник от 14 до 17 часа

Петък от 9 до 15 часа

Коментари