Публикация

Доц. Околийски: Още можем да излезем от COVID ситуацията без големи щети

Доц. Околийски: Още можем да излезем от COVID ситуацията без големи щети

СЗО говори за втори пик. Както и да го наречем, това, което наблюдаваме, е наистина едно много тревожно връщане - увеличаване на броя на новозаразилите се, смъртни случаи, занемаряване на мерките срещу коронавируса.


Това заяви доц. Михаил Околийски, който е представляващият офиса на Световната здравна организация в България, пред БНТ.


Според него хората са знаели, че трябва да продължат да се пазят.


„За съжаление имаме такава народопсихология - понякога, след като сме направили нещо много добро, с обединени сили, цялата нация сме постигнали нещо, да го поставим под въпрос. Още не е късно да излезем с не толкова големи щети от тази ситуация“, категоричен е доц. Околийски.


Той уточни, че

препоръката е мерките да се разхлабват една след друга и да се изчаква

за да се види какъв е ефектът и да се намери балансът между разхлабване на мерките, запазване на икономиката и предпазването на населението. За ситуацията у нас той коментира, че тъй като се премахнаха много мерки накуп, не може да се каже разхлабването на кои точно е довело до настоящата ситуация.

В момента има две Европи за съжаление - едните вече като че ли се справят с проблема, въпреки че минаха през ада - Италия, Испания. В други страни - Северна Македония, Гърция, България, Румъния се увеличават заразените, изтъкна специалистът.

Според него притеснителното е, че инфекцията се е пренесла и в Северна Африка

където здравните системи не са особено ефективни и много лесно могат да се сринат, а и не могат да предоставят интензивни грижи.

Трябва да бъдем внимателни, осторожни и предпазливи, призова той.

И даде за пример Англия, където „Ливърпул“ играят пред празни трибуни.

От първия момент на пандемията СЗО има константното съветване хората да се пазят и да спазват много добра лична хигиена и физическа дистанция. Може да продължим да бъдем социално активни въпреки мерките, категоричен беше доц. Околийски.

СЗО се опитва да помогне на всяка страна съобразно потребностите й

Невинаги обаче тези препоръки могат да намерят най-доброто народопсихологично обяснение, допълни той.


Доц. Околийски заяви още, че му се иска да говорим оптимистично и да търсим положителното, което доскоро много по-лесно можехме да го намерим, защото България е била една от страните в Европа, които са се справяли най-добре.


„Аз не мисля, че България е опасна дестинация. Трябва да покажем на света, че ние сме едни много съзнателни и надеждни към превенцията хора“, допълни специалистът.

Коментари