Публикация

Недостигът на сън пречи на диетите

Хората, които искат да се освободят от излишните мазнини чрез диета, трябва да си набавят достатъчно сън, твърдят учени.


Недостигът на нощна почивка намалява ефективността на отслабването, тъй като се стимулира производството на хормон, потискащ физическата активност и изгарянето на мазнини в организма, като същевременно увеличава глада.

Изследването е проведено с 10 здрави доброволци с наднормено тегло. През първите две седмици им е било позволено да спят в продължение на 8,5 часа, а през вторите две до 5,5 часа.

Когато участниците получавали достатъчно сън, отслабнали почти с по 3 килограма през този период (половината били мазнини).

Когато обаче сънят бил ограничен, редуцирането на мастните натрупвания се понижило до една пета (600 грама).

Ако целта е загуба на мазнини, то липсата на сън действа като спирачка.
 
Модерното общество се характеризира с недостигът на време, а това води до често недоспиване. Резултатите от изследването на връзката между съня и отслабването доказват, че недостигът на сън намалява загубата на мазнини с 55%.

Авторите на изследването, публикувано в Annals of Internal Medicine, отбелязат, че по-високите нива на грелин (хормон) намаляват разхода на енергия, стимулират глада и приема на храна, насърчават задържането на мазнини, както и увеличаването на чернодробното производство на глюкоза с цел осигуряване на гориво за някои тъкани.

Коментари