Публикация

Удължават извънредната епидемична обстановка

Удължават извънредната епидемична обстановка

Извънредната епидемична обстановка в страната ще бъде удължена до 15 юли. Правителството прие предложението на здравния министър Кирил Ананиев, направено по повод увеличаването на случаите на коронавирус в страната.


До момента у нас са установени 4114 носители на COVID-19, починалите са 208, през последното денонощие новозаразените са 130, има и един смъртен случай.


По време на днешното правителствено заседание здравният министър изтъкна, че

няма да се връщат по-строгите мерки

които са били по време на извънредното положение. От думите му стана ясно, че ще заложи на тези, които се прилагат в момента - хигиена, дезинфекция, маски за закрити обществени места, ограничаване на събирането на групи хора и масови мероприятия.

Контролът ще бъде силно завишен

Кирил Ананиев обяви, че ръстът в броя на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е 3,2 пъти. Правели се обаче и значително повече тестове. Преди дневният им брой бил около 1200, а сега - над 2000.


Премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако не започнат хората да спазват дистанция и не носят лични предпазни средства по стадионите и в нощните заведения, това може да доведе до повторното им затваряне.

Демокрацията е за дисциплинираните, категоричен e министър-председателят.

Той отбеляза и положителното в настоящата ситуация - нарастването на броя на оздравелите.


На брифинг след заседанието на МС здравният министър обясни, че

удължаването на извънредната обстановка ще помогне на страната да се подготви

по-добре за евентуални следващи вълни на COVID-19.


Кирил Ананиев каза още, че се обмисля намаляването на глобите за неносене на маски на обществени места.


„Нашата цел не е да събираме приходи от такива санкции, а да накараме хората да спазват противоепидемичните мерки“, изтъкна министърът, цитиран от Нова телевизия.

 

 

Коментари