Публикация

Виагра при болезнена менструация?

Еднократна доза виагра може да се използва за лечение на силни болки при менструация, твърдят учени.


Около половината от жените страдат от крампи, свързани с менструалния си цикъл, като при 15 на сто от случаите това засяга тяхното ежедневие.

Първична дисменорея (болезнена менструация) се получава, когато яйцеклетката се освобождава в началото на цикъла, като в същото време притокът на кръв към мускулите на лигавицата на матката се намалява и се получават болезнени контракции.

Тази болка може да бъде постоянна или да идва и си отива, може да се разпространи от долната част на корема към краката.

Симптомите обикновено са най-тежки през първите 24 часа след началото на цикъла и спират след два дни.

Смята се, че дисменореята се предизвиква от свръхпроизводството на подобни на хормони съединения, които ограничават притока на кръв към мускулите на матката, което причинява болка в таза.

Американски учени са провели клинично проучване, при което участничките са получили еднократна доза силденафил цитрат или виагра. Теорията е, че лекарството подобрява притока на кръв и в резултат ще намали нивата на болката. Досега синьото хапче не е използвано за лечение на първична дисменорея.

Специалистите предупреждават, че самолечението е опасно!  Връзката между виаграта и облекчаването на менструални болки е доказана само в лабораторни условия и все още не се използва в практиката!

Коментари