Публикация

Медиците от МБАЛ-Велинград подадоха колективна оставка

Медиците от МБАЛ-Велинград подадоха колективна оставка

Колективна оставка подадоха медиците и персоналът от Общинската многопрофилна болница „Здраве“ във Велинград.

Причината - несъгласие с условията, при които работят, смесване на потоците

и невъзможност да ги разграничават.


Решението е взето след заседание на Медицинския съвет с персонала, който е от 230 души, информира БНР.


В писмо до медиите медиците обясняват, че се чувстват унижени от кмета на Сърница Неби Бозов, който ги обвинява, че отказват да приемат пациенти с COVID-19. Tе се обявяват против „безотговорното политизиране на случаите с коронавирус в Доспат, Гашево и Сърница”.


Кметът Неби Бозов отрече това и цитира пример за жена от Сърница, която час и половина е престояла в линейка след като болницата във Велинград е отказала да я приеме. Това е наложило намесата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Не може всеки път да се търси г-н Карадайъ или друг политик, или г-н Борисов. Има институции, които в този случай бяха безпомощни. Обажда ми се директорът на Спешна помощ – Пазарджик с информация, че имаме жител на Сърница, който стои в линейката час и половина. Той в момента беше с вързани ръце, а той носи цялата отговорност, а никой не му приема пациента. Звъни ми директорът на болницата и казва – „Ние не получаваме пари за COVID-19”. И така всеки е с някаква различна версия, каза кметът Бозов.

Отговорът на медиците е заявената колективна оставка.

 

„Надявам се силно тази оставка да бъде оттеглена“, коментира директорът на лечебното заведение д-р Жеко Чешмеджиев.


„За съжаление наредбите се пишат за по-големи болници, може би трябва да се преосмисли стратегията“, подчерта д-р Чешмеджиев.

В момента в COVID-отделението на болницата се лекуват 8 пациенти

като 5 от тях са приети вчера. Това са две жени от село Грашево - на 46 и 47 години, две жени от Сърница на 57 и 65 години, и мъж на 75 години от Костандово. 

 

Две отделения - Неврологично и Вътрешно - са поставени под 24-часова карантина заради COVID случаи в тях. Оттам не се изписват пациенти и не се приемат нови. Отделенията са дезинфекцирани по протокол.

 

Коментари