Публикация

Започва сезонът на противогрипните ваксини

В Плевен стартира имунизация против грип в РИОКОЗ, съобщи д-р Бонеслав Бонев, от отдел „Противоепидемичен контрол”. Той уточни, че имунизационният кабинет работи всеки ден от 9 до 12 часа и от 13 до 16 часа.


От Министерството на здравеопазването са предоставили на инспекцията в Плевен 110 дози от ваксината „Инфлувак” и 55 от „Ваксигрип”, а цената им е преференциална.  

Тази година в страната по данни на Световната здравна организация грипният щам,  който ще се разпространи е A (H1N1), по-известен като свински грип. Ще се появи и новият вирус „Пърт” и щамът от тип  „Б” - Бризбейн, обясни д-р Бонев.  

Независимо от типа щам грипните вируси протичат по сходен начин – с висока температура, хрема, кашлица и чувство на отпадналост. Рисковите групи са възрастните хора и малките деца. Оказва се, че няма точна статистика за това колко са точно имунизираните лица в страната.

В скандинавските страни процентът на хората, които си поставят противогрипни ваксини стига до 70-80, а у нас те едва достигат 20 на сто.

В страната няма статистика, а причината е, че има данни за броя на ваксините в аптечната мрежа, но никой не може да каже дали всички опаковки са продадени и каква част от тях реално са приложени.

Друг проблем е и социалният статус на хората в страната, а единици хора в пенсионна възраст могат да си позволят да заделят средства за ваксина. Въпреки това е добре да се имунизират децата на възраст над 6 месеца, хората с  тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдова система, диабет, хронични, бъбречни и чернодробни заболявания, бременни.

Към рисковия контингент, който е добре да се ваксинира,  спадат медицинския персонал, работещ в заведенията за първична и  специализирана извън болнична и болнична помощ, в спешна помощ, както и служителите в транспорта, енергетиката, структурите на МВР и министерство на отбраната.

Според д-р Бонев  най-подходящото време за ваксинация са месеците октомври-ноември. За изработване на имунитет срещу щамовете са необходими 2-3 седмици, ваксината защитава от грипни инфекции за една година.

Епидемиолозите продължават да съветват населението да се имунизира против грип, защото по този начин по-лесно ще се справи с болестта. И напомнят, че при изграждането на имунитет съществуват два варианта – или чрез ваксината организмът да се срещне с отслабен вирус или като се зарази да създаде необходимите антитела против грипа.

Коментари