Публикация

Проф. Христова: Епидемията е под контрол, не може да се говори за втора вълна

Проф. Христова: Епидемията е под контрол, не може да се говори за втора вълна

Епидемията у нас все още е под контрол. Повишение на случаите има, но то се наблюдава не само в нашата страна.


Това каза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.


„Има общ прогрес на болестта, но за нашата страна броят на случаите не е много голям.

 

Все още разпространението е предимно клъстърно

 

но с известно преминаване към дифузно, засегнати са почти всички области. Това всъщност наложи и затягането на мерките у нас. Въпрос на бъдеще е да се види дали и доколко тези мерки ще сработят и нашето съзнание ще бъде достатъчно високо, за да не се предприемат и други мерки“, подчерта проф. Христова.


Тя успокои, че в никакъв случай не може да се говори за втора вълна на коронавируса.

Развитието на кривата, на броя заболели е нормално при респираторните заболявания. Да, има известен вълнообразен характер, така че по-скоро се намираме в известен пик, но ще има намаление. Втора вълна ще има след доста по-голямо намаление през летните месеци. Очакваме втората вълна през есента и зимата, каза заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя изтъкна, че

безсимптомното носителство на вируса е свързано с добрата имунна система

„Когато сме се заразили, но имунната ни система е достатъчно силна, за да държи вируса под подчинение, т.е. той да не бъде активен и да ни причини заболяване. При децата, при младите имунната система е по-силна, както и при хората с по-малко или никакви съпътстващи заболявания (...). Безсимптомните носители заразяват много по-малко хора“, поясни проф. Христова.


Според нея

COVID-19 не е станал по-агресивен

„Вирусът не се промени така, че да заразява по-млади хора. Напротив – бавно, но славно намалява своята вирулентност. Научихме се да го разпознаваме, да го търсим.
С времето се натрупват мутации в него, оформят се две линии – по-силно и по-слабо вирулентна. Нямаме данни да доминира по-силно вирулентната, с времето като цяло той ще намали силата си“, смята проф. Христова.


Тя е категорична, че е невъзможно коронавируната инфекция да бъде излекувана само с едно хапче.


„Вървим към някаква степен на групов имунитет и с времето той ще нараства. Твърде възможно е коронавирусът да стане и сезонна инфекция“, допълни заместник-директорът на НЦЗПБ.

 

Подробности чуйте тук!

Коментари

Мислите че е невъзможно да се синтезира медикамент като тамифлу -защо

Също съм съгласен за липса на втора вълна на COVID_19.Но повтарянето на твърдение успокоява голяма част от населението без да го ангажира съм самодисциплина,което пък води до увеличаване на заболеваемостта,заедно с увеличаване и на тестуването. др Красимир Шишманов ;Велико Търново

Здравейте,проф.Христова.Подрепям напълно вашето експозе-няма втора вълна,отслабва вирулентността на COVID-!9,разпространението е дифузно и заразените пациенти показват слабо изразени клинични симптоми ,но това не ни успокоява и ние,лекарите,държим за спазване на правилата при пандемична обстановка.Благодаря Ви!Доктор Людмила Костова-Враца-25.06,2020г