Публикация

Свободните радикали пазят сърцето?

Свободните радикали (молекули в кръвта, смятани за опасни за организма) може в действителност да защитават сърцето от болести, твърдят експерти.


Молекулите, които предизвикват окисляване и са свързани с рака, обикновено се свързват с вредата, която нанасят на тъканите и клетките.

Компаниите, произвеждащи добавки, са изградили цяла индустрия, предназначена за хората, които приемат антиоксиданти именно срещу свободните радикали.

Новите изследвания на учени от Кралския колеж в Лондон показват, че свободните радикали могат да стимулират организма да се предпазва от сърдечни заболявания.

Резултатите дават възможна причина, поради която досегашните проучвания на антиоксидантни терапии за защита срещу сърдечно-съдови заболявания се провалят.

Според учените лошата репутация на свободните радикали е причина много хора да смятат, че антиоксидантите могат да бъдат полезни за здравето на сърцето, но проучвания на различни терапии не са успели да докажат ползи.

В действителност, някои от тези реактивни молекули действат като сигнали за насърчаване на защитните функции на организма.

Специалистите са тествали ензим (Nox4), който води до окисляване, върху опитни животни и са установили, че мишките с допълнителни количества Nox4 се адаптират по-добре към стрес, като се активират защитите на сърцето, за да се предотврати инцидент.

Изследването, публикувано в PNAS, обаче не е настроено негативно към антиоксидантите.

Напротив, резултатите не променят факта, че диетата, богата на плодове и зеленчуци, които съдържат полезните вещества, може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Коментари