Публикация

Проф. Асен Балтов: В момента сме в пик от разхлабването на мерките

Проф. Асен Балтов: В момента сме в пик от разхлабването на мерките

„Крайно време е хората да разберат, че COVID-19 не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дни в болница до даване на първа отрицателна проба”.


Това заяви пред Нова телевизия директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Асен Балтов, който е в изолация заради контакт със заразени с коронавирус.

Ако гледаме какви са всъщност активните случаи, за днес те са над 1800, а на лечение в болници са около 21% от тях. Тези, които се нуждаят от интензивно лечение, са по-малко от 5%. Всяко нарастване води до увеличаване броя на приетите в болница. Това, че са диагностицирани 166 души, е тревожно, но по-тревожно е, ако се регистрират 300. При това положение около 60 души ще трябва да бъдат приети в болница. Ще се запълни капацитетът на лечебните заведения, добави проф. Балтов.

Според него

не трябва да се всява паника

„Положението не е изтървано”, твърди той.

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов


Специалистът обясни, че проблемът в УМБАЛ „Света Анна” е свързан с огнището на болни в Самоков. Болницата вече не може да поема контингента, затова в „Пирогов” и „Александровска” и ВМА приемат част от пациентите.


„22-ма са приетите в „Пирогов” пациенти и един, който е на апаратна вентилация. Това

е 1/3 от капацитета ни. На всички ни се иска да се върнем към нормален режим на работа. В момента тече реорганизация.

 

За съжаление, почивката беше не повече 2 седмици и отново влизаме в режим на готовност да поемаме случаи на коронавирус”, отбеляза директорът на спешната болница.


Той апелира към населението да спазва мерките на здравното министерство и да се придържа към правилото за „трите Д“ – дистанция, дезинфекция, дисциплина. Според него страната е влязла в пик след разхлабването на мерките.

 

Проф. Балтов смята, че

никоя болница няма мотив да обявява повече заразени

тъй като по този начин се губят плановите пациенти.


„Тази пътека е недофинансирана и отнема голям ресурс. Става толкова скъпо като лечение, че едва ли някой ще си позволи да вземе 2-3 фалшиви пациенти, за да си набави средства. Пътеката е 600 лв. В момента текат преговори между Българския лекарски съюз и Здравната каса, за да се вдигне цената й“, допълни проф. Асен Балтов.

Коментари