Публикация

Доц. Марчев: Карантината намали драстично инфарктите и инсултите у нас

Доц. Марчев: Карантината намали драстично инфарктите и инсултите у нас

Нека хората да спазват физическата дистанция, да се дезинфекцират и да носят маските си по правилния начин. От това имаме ползва всички, а най-голяма е тя за сърдечноболните. Карантината в България намали сърдечносъдовата смъртност. През първите 5 месеца на годината имаме драстично понижение на броя на инфарктите и инсултите – почти с 1/3.


Това каза доц. д-р Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР, пред БНТ.

Мерките, които спират коронавируса, спират и всички останали банални вируси

„Покрай епидемията изчезнаха аденовирусите, респираторно-синцитиалният вирус, риновирусите, старите коронавируси. А една не малка част от инфарктите и инсултите се провокират от тях. Ето защо имаме рекордно ниска обща смъртност. От коронавирус до днес са починали 211 души, хиляди обаче не са получили инфаркт, инсулт“, каза доц. Марчев.


Той призна, че една част от хората все още ги е страх да посещават лекар и в тази връзка е вярно, че диагностицирането на сърдечносъдовите заболявания на този етап е понижено.

Ние като лекари и като система можем да кажем при неизвестното бъдеще, че имаме три възможни хипотези. Едната - да продължи същото, едната - всичко да стане много по-лошо, и едната - всичко да стане много по-добре. Ние като здравна система сме длъжни да се подготвим за най-лошия вариант, т. е. ние трябва да имаме капацитет, ресурси и подготовка да поемем най-лошото, подчерта изтъкнатият кардиолог.

Доц. Сотир Марчев
Доц. Сотир Марчев

 

 

По отношение на физическата активност доц. Марчев съветва

дори и в условия на карантина да се спортува: поне 30 минути дори и у дома

„Любителският спорт подобрява имунитета... Трябва да работим в двете посоки: хем към нашето тяло да дойде по-малко доза вирус, хем нашето тяло да е по-здраво, та да преодолее тази по-ниска доза“, подчерта специалистът.

За да бъдем по-здрави, трябва да спортуваме, да контролираме теглото си, да се храним здравословно, да следим артериалното налягане и нивото на кръвната захар, и без да пушим, съветва доц. Марчев.

За риска от новия вирус той отново обясни, че

коронавирусът може да бъде хванат само през очите, носа и устата

Болните от коронавирус са болни, по думите му, от болестта плюс страха. Затова е важно да се освободим от него. А за всички, които се опасяват, че имат високо кръвно, лекарят увери: има достатъчно мощни хапчета, които да нормализират на 99% от хората с такива оплаквания.

Коментари