Публикация

Над 90 процента от хората могат да намалят здравния риск от сърдечно - съдови инциденти - инсулти и инфакти, само чрез промяна в модела на хранене - смята д-р Велислав Георгиев – диетолог във ВИТА

Над 90 процента от хората могат да намалят здравния риск от сърдечно - съдови инциденти - инсулти и инфакти, само чрез промяна в модела на хранене - смята д-р Велислав Георгиев – диетолог във ВИТА

Какво представлява метаболитният баланс на организма?
Метаболитен баланс е състояние на равновесието на биомаркерите за белтъци, въглехидрати и мазнини в интервала на референтните им стойности. Нарушението на метаболитния баланс може да доведе до повишени или занижени стойности и на други биомаркери като тези на чернодробни ензими, електролити, Ph на кръвна плазма, витамини, минерали и др.

 

Кои са метаболитните заболявания?
Метаболитните заболявания са тясно свързани с неправилен хранителен модел, например: повишена консумация на месо /наситени мастни киселини от животински произход/, повишена консумация на тестени и сладки храни, вследствие на което могат да се развият заболяванията - метаболитен синдром, диабет тип 2, артериална хипертония, затлъстяване, подагра и др. Изброените заболявания са напълно лечими в начален етап, както и в умерено напреднал стадий, когато не са настъпили необратими промени в органите, тъканите, кръвоносните съдове и хормоналната регулация.

 

Възможно ли е метаболитните заболявания да се излекуват с промяна в хранителния модел?
Ние във ВИТА възстановяваме метаболитния баланс посредством изграждане на индивидуален хранителен режим, в който енергийните проценти на въглехидрати, белтъци и мазнини са съобразени с анализа на резултатите от биохимичните изследвания. Към диетата се добавя и медикаментозна терапия, която в зависимост от показанията може да бъдат натурални хранителни добавки, хомеопатия или традиционните медикаменти.


Например ако имате хиперлипидемия /която не е генетично заболяване/, т.е. висок холестерол и/или триглицериди, в продължение на години се натрупват холестеролови/ липидни плаки по кръвоносните съдове, техният лумен се стеснява и става причина за исхемична болест на сърцето, артериална хипертония /високо кръвно налягане/ и повишен риск от инфаркт и инсулт.Сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени с една навременна промяна в модела на хранене, докато холестеролът и триглицеридите ви станат в нормалните референтни стойности.


Понастоящем в България има над 500 000 души болни от диабет тип 2. В началните етапи заболяването може да бъде излекувано само с изграждането и спазването на Индивидуален хранителен режим. В последващите етапи комбинацията от медикаментозно лечение и Индивидуален хранителен режим водят до добър гликемичен контрол и предотвратяване и/или забавяне на усложненията /ретинопатия , нефропатия, полиневропатия - диабетно стъпало и др/.

 

С възстановяването на метаболитния баланс можем ли да отслабнем?
Да, това е един от проявените резултати за дълъг период от време.


Изграждането на Индивидуалния хранителен режим има две еднакво значими цели –и възстановяване на метаболитния баланс. Редукцията на теглото се постига като се определи умерен енергиен дефицит, на база изследванията на основната обмяна в покой /индиректна калориметрия/ и определяне на телесния състав /биоелектричен импенданс анализ/. Тези две изследвания определят количествения състав на храната.
С биохимичните изследвания на кръв и урина определяме по какъв начин е нарушен метаболитния баланс и как да бъде възстановен посредством промяна в качествения състав на храната. Основните макронутриенти, които приемаме с храната - въглехидрати, белтъци и мазнини, се изчисляват в енергийни проценти в зависимост от резултатите от изследванията и на базата на тази информация се изготвя Индивидуален хранителен режим.

 

Как можем да се убедим, че освен че отслабваме, ставаме по-здрави и намаляваме здравния си риск от заболявания като диабет, инфаркт и инсулт?
Периодично правим биохимични изследвания и следим тези биомаркери да бъдат в референтни стойности. Това са резултати, които всеки един пациент може да види и да се убеди сам. С едновременната редукция на теглото и възстановяването на метаболитния баланс всеки пациент започва да се чувства по-жизнен, има повече енергия, спи по-пълноценно, има желание за спорт и развлечения, подобрява се социалното общуване, има обща оптимизация на здравето, имунитета, сексуалните и репродуктивни функции, боледува по-рядко или заболяванията преминават по-леко.

 

Храната променя ли метаболитния баланс?
Да, моделът на хранене променя метаболитния баланс.
Например, както знаем, повишените нива на кръвната захар водят до заболяването захарен диабет.


Отдавна е известно, че диабет тип 2 се развива не само при повишена консумация на въглехидратни и сладки храни, а когато е превишен общият енергиен прием и особено приемът на висококалорични и мазни храни.


За да се постави диагноза диабет, се изследва нивото на глюкозата в кръвната плазма. Има и други биомаркери, с които можем да задълбочим изследването и да формулираме лечение и избор на медикаменти, но винаги от основно значение остава храненето.
В началните стадии на заболяването от диабет тип 2 е възможно излекуване само с индивидуален хранителен режим, изготвен от лекар специалист .


Напоследък е модерно да се изключват въглехидратите и да се консумират предимно белтъчни храни. Не бива обаче да се прекалява с този модел на хранене, защото той крие здравни рискове. Биомаркери за изследване на белтъчния метаболизъм са: урея, креатинин и пикочна киселина. Отклонения от референтните стойности могат да бъдат дълго време безсимптомни, но следва да се знаят здравните рискове, които са - изместване на алкално-киселинното равновесие на кръвната плазма към киселинно и про-инфламаторно състояние, при което могат да се развият възпалителни ставни забоявания и подагра. Друг сериозен риск е претоварване на бъбреците, при което може да се развие хронична бъбречна недостатъчност.


Има данни, че повишеният прием на белтъци повишава риска от онкологични заболявания и може да доведе до спиране на менструалния цикъл и безплодие при жените /често срещано усложнение при модерните кето-диети/.


Ако имаме повишени стойности на биомаркерите за белтъчния метоболизъм или свързани с тях заболявания с ограничаване консумацията на предимно белтъчните храни, ние можем да повлияем благоприятно белтъчния метаболизъм и да възстановим нарушеното равновесие.


Често мои пациенти, ми казват:'' Докторе, имам висок холестерол ''. Хората приемат това състояние за даденост и не знаят, че с промяна в модела на хранене ''високият'' холестерол може да стане нормален. Профил холестерол и триглицериди са основните биомаркери за изследване на метаболитния баланс на мазнините. Има заболявния , които се определят като фамилни / наследствени / хиперлипидемии, които не са свързани с храната, но от тях боледуват под 1 на хиляда души от населението.


По мои практически наблюдения около 10 % от хората в България имат неблагоприятни гени и следва да пият лекарства за да понижат нивата на общия и лошия холестерол. Останалите 90 % могат да намалят здравния риск от сърдечно съдови инциденти - инсулти и инфакти само с промяна в модела на хранене , чрез изготвяне на индивидуален хранителен режим от лекар специалист по хранене и диететика.

 

Ако имате нужда от промяна в хранителния режим, която да е съобразена с индивидуалните нужди на Вашия организъм, може да потърсите нашите специалисти и д-р Георгиев на телефоните на Регистратура:

 

ВИТА БАЗА 2 - ул. ФИЛИП КУТЕВ №10
София 1407

Регистратура и информация:
02 45 22 000
GSM: 08899 22 000

е-mail: vitabaza2@vita.bg

Коментари