Публикация

Проф. Стоименова: Няма недостиг на фармацевти, аптеките в България са много

Проф. Стоименова: Няма недостиг на фармацевти, аптеките в България са много

Националната аптечна карта трябва да коригира струпването на аптеки в големите градове, смята проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз.


„Най-важното, до което трябва да доведе Националната аптечна карта, е как ще се използват данните в нея занапред. Информацията къде има аптеки я има и сега, въпросът е тази информация да се прецизира. Това ще е единият полезен ефект от създаването на Национална аптечна карта на регионален принцип. Така във всеки един момент можем да установим къде има аптеки“, обясни в интервю за БНР проф. Стоименова.


Тя коментира приетото вчера решение на парламентарната здравна комисия за създаването на Национална аптечна карта, което трябва да се случи при гласуването на измененията и допълненията на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на второ четене.

Картата ще определя потребностите на населението на териториален принцип

„Казва се, че има недостиг на фармацевти – не, няма недостиг на фармацевти - просто аптеките в България са много. Ние сме втората или третата държава в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението. Но аптеките са разпределени неравномерно. У нас няма критерии колко пациенти да обслужва една аптека, нито какво да е разстоянието между аптеките. Това би следвало да се случи с Националната аптечна карта. Това е смисълът - да направи картографиране на аптеките, но не само къде са, но и кои от тях са действащи. Сега, с Националната аптечна карта ще се види кои аптеки действат, и кои са само на хартия и вече са затворени“, категорична е проф. Стоменова.


Според проф. Асена Стоименова най-важното, което трябва да постигне Националната аптечна карта, е да се коригират недостатъците от сегашното законодателство.

 

Струпването на аптеки в големите градове се получава, защото отпускането на лекарства, фармацевтичните консултации и изобщо благородната мисия на фармацевта, така както се реализира в другите държави, у нас по ред причини са снижени до нивото на търговия, изтъкна тя.


„Нещо, срещу което ние от БФС се борим отдавна. Когато основният интерес е печалбата, е естествено аптеките да отиват в големите градове. И това трябва да е

целта на аптечната карта - да се разпределят равномерно аптеките, да се осигури качествена фармацевтична грижа

и достъп до лекарства и до другите общини“, смята председателят на съсловната организация.

Законът не забранява публично-частните партньорства. Коя община, в която няма аптеки, е излязла с предложение за такова партньорство с Българския фармацевтичен съюз например, и да кажат от общината, че са готови да инвестират в тази дейност, така че някой фармацевт да бъде подкрепен и да се отвори аптека в съответното населено място?, коментира проф. Стоименова.

По повод

обвинението срещу нея за всяване на паника

сред населението заради евентуална липса на лекарства по време на кризата с коронавируса, тя уточни, че то все още не е снето.


„Моите думи се потвърдиха впоследствие и от Европейската агенция по лекарствата и от министъра на здравеопазването. Обвинението продължава да се поддържа, предявени ми бяха доказателства по делото. Вътре има показания на хора, които в миналото са били лично засегнати от мен като изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. Нещата придобиват от моя гледна точка личен аспект“, изтъкна проф. Асена Стоименова.

 

Тя допълни, че междувременно има и две данъчни проверки - на нея като физическо лице и на Българския фармацевтичния съюз.

Коментари

Нормално е да има много кадри  има МУ София, Му Варна, Му Пловдив, Му Плевен, вече  има и Му Бургас. От всички тях всяка година излизат  фармацевти.