Публикация

ВМА получи дарение от защитни медицински средства от Китайската народна република

ВМА получи дарение от защитни медицински средства от Китайската народна република

Дарение от защитни медицински средства и материали за борба срещу COVID-19 бе получено днес, 3 юли, във Военномедицинска академия (ВМА) от Министерството на националната отбрана на Китайската народна република. Заместник-началникът на ВМА – София полк. доц. Димо Димов и старши полковник Лю Вейдон, аташе по отбраната на Китай, взеха участие в кратка церемония по предаване и приемане на дарението.

Дарението пристига в резултат от проведените през март разговори

между министър-председателя на Република България и президента на Китайската народна република. То включва защитни и хирургически маски, медицински респиратори, предпазни медицински очила и щитове, медицински и медицински непромокаеми престилки, инфузионни помпи, машини за дезинфекция и др. Общата стойност възлиза на около 500 000 лева (2 млн. китайски юана).


Организацията по транспортирането от Пекин до София е осъществена от китайска страна със съдействието на Посолството на Китайската народна република в София и активното участие на офиса на аташето по отбраната, в координация с българското Министерство на отбраната.


Дарението се приема с благодарност от Министерството на отбраната на Република България и е знак за доброто сътрудничество между двете министерства.

Коментари