Публикация

Почина медик, заразил се с COVID-19 при спасяване на пациент

Почина медик, заразил се с COVID-19 при спасяване на пациент

42-годишен медик от Центъра за спешна медицинска помощ в София, заразен с COVID-19, е починал днес, съобщават от Националната асоциация СМП.

Д-р Юлиян Стамов се е инфектирал при сърдечен масаж и изкуствено дишане на заразен пациент в тежко състояние

Според асоциацията болестта е отнела живота му само за седмица.

 

Публикуваме съобщението на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в социалната мрежа без редакторска намеса:


„Днес към небесния спешен медицински екип се присъедини и д-р Юлиян Стамов на 42 г. Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката. Повярвайте ми, имах честта да продължавам лечението на негови пациенти. Никога не спорех, не питах, просто слушах и продължавах да лекувам и диагностицирам както беше започнал той, независимо, че си признаваше, че е хирург и кардиологията не му е слабост.

Отдаде на пациентите си и най-скъпото - живота си

като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура - КПР на заразен от КОВИД 19.

 

Д-р Юлиян Стамов
Д-р Юлиян Стамов

Не очаквам хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му.

 

Масово ни пренебрегват независимо, че сме 10% от заразените и боледуваме тежко.

 

За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж, защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си.

 

Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане

и как нерядко забравяме, че сме смъртни и уязвими, в битката за Живот. Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите, в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие. Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем Смъртта след спирането на сърцето. Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да лишим пациента си от шанса да оцелее. Но, най-много вируси се отделят при аспирация, интубация, венозни манипулации. Колкото е по-голям поетият вирусен товар, толкова по-тежко протича инфекцията на заразения, особено ако е изтощен от дежурства, безсъние и стрес медик.

 

За да пренебрегнеш собствения Живот пред Живота на непознат, трябва просто да си Човек и Лекар с главни букви !!! Поклон Докторе!“.


През май почина и друг служител на ЦСМП-София, заразен с коронавирус - д-р Нели Пандова - Илиева.


До момента броят на заразените медицински служители в страната е 424.

Коментари