Публикация

Летни чревни инфекции при децата

Летни чревни инфекции при децата

Не е необичайно, през летния сезон, оплаквания като температура, повръщане, разстройство и коремна болка да сполетят малките Ви съкровища. Как да постъпите?

Най-честите оплаквания при летните чревни инфекции са температура, повръщане, разстройство и коремна болка

При пациентите могат да се проявят всички тези оплаквания, но не рядко инфекцията се изявява само с един симптом.


Високата температура, неспирните повръщания и многократните воднисти изхождания водят до значителна загуба на течности – състояние, което се нарича дехидратация (обезводняване). Оценяването на нейната тежест е важно за определяне на най-подходящото лечение и се препоръчва да се осъществи от педиатър. Понякога е необходимо да се проведе венозно вливане на течности (парентерална терапия), както и да се проведат допълнителни изследвания за уточняване на причината, довела до състоянието.


Когато детето има повишена телесна температура, тя се третира с антипиретици в доза, съответна за възрастта и теглото на детето.

При повръщане не прилагайте медикаментозно лечение преди консултация с лекар

Някои медикаменти против повръщане имат странични ефекти и прилагането им при деца не е желателно. Важно е обаче да дадете на детето си да пие течности, като винаги, след повръщане, се прави пауза. Устата се изплаква, без да се гълта водата. При малки деца устните се овлажняват с мокра кърпа. Ако няма ново повръщане, след 30 минути е добре да дадем глътка орален рехидратиращ разтвор. Освен течности, той съдържа захар и някои елекролити, които детето е загубило при повръщане или диария, а те са важни за доброто състояние на вътрешната среда на всеки организъм. Има голям избор от перорални рехидратиращи разтвори. Ако детето по някаква причина не ги приема, може да дадем вода, леко подсладен чай, разреден компот. В този момент децата са много жадни. Грешка е да ги оставим да изпият голямо количество, както би им се искало. По-подходящо е да се дава по глътка на всеки 5-10 минути. При неколкократни повръщания и невъзможност за прием на течности - консултирайте се с педиатър.

При поява на диария трябва да се промени диетата

Избягват се груби целулозни, мазни и пържени храни, както и млечни продукти. Прилагат се пробиотици (главно такива съдържащи Saccharomyces boulardii) и симптоматични средства, намаляващи загубата на вода от чревната лигавица. Ако от тези средства няма ефект, е редно да се консултирате с педиатър.
Консултацията е задължителна и при наличие на примеси като кръв и слуз с оглед провеждането на изследвания и определяне на специфична терапия. Не рядко се налага антибиотично лечение.

Коремната болка е много важен симптом

По всяко време в хода на едно заболяване е важно да се отхвърли състояние, изискващо хирургична намеса. Затова всяка засилваща се и не отминаваща коремна болка трябва да се оцени от лекар, а при необходимост - от детски хирург. Типично за коремните болки при чревните инфекции е, че те имат коликообразен характер – силна коремна болка, която отминава и след време отново се появява. Прилагането на медикаменти в този случай също следва да бъде след консултация със специалист. Редица медикаменти за възрастни не са подходящи за детската възраст.

 

Правилната хигиена и хранене през летните месеци значително ще намали вероятността от поява на подобни оплаквания.


Екип на Детско отделение, Софиямед

 

Коментари