Публикация

Д-р Иванов: В Япония най-много ме впечатли уважението между лекарите

Д-р Иванов: В Япония най-много ме впечатли уважението между лекарите

Д-р Атанас Славчев Иванов е специалист по урология, практикуващ в УМБАЛ ''Св. Георги'', гр. Пловдив. През 2011 г. се дипломира със златен медал за отличие по медицина от Медицински университет- Пловдив.  През 2016 г. специализира лапароскопска и робот-асистирана урология в Hospital Claude Huriez в гр. Лил, Франция под менторството на проф. Арно Вилерс и доц. Жан-Кристоф Фантони, а през 2018 г. осъществява няколко специализации- лазерно лечение в урологията (Барселона, Испания, проф. Жоао Пауло); минимално-инвазивно лечение на бъбречно-каменната болест (Патра, Гърция, проф. Евангелос Лиацикос).  През 2019 г. специализира минимално-инвазивна урология в Tokai University Hospital в гр. Токио, Япония под менторството на проф. Акира Миаджима и д-р Нобоюки Накаджима. От 2015 г. е асистент и отговорник по научната дейност на катедра Урология и обща медицина на Медицински университет-Пловдив. През 2020 г. защитава успешно дисертационен труд на тема „Бъбречно-клетъчен рак- клинико-генетични аспекти” и получава ОНС “Доктор”. Освен това той притежава и редица сертификати за Абдоминална ултразвукова диагностика, Ендоскопска урология, Екстракорпорална литотрипсия, Лапароскопска урология, Флексибилна и ригидна уретероскопия и др.

 

Д-р Иванов, една от последните Ви специализации беше в Япония. Може ли да разкажете малко повече за това?

-В Япония осъществих двумесечна специализация в университетската клиника по урология към Токайския университет, в областа на минимално-инвазивната урология и по-специално- лапароскопска и робот-асистирана хирургия. Освен хирургичното си обучение, също така бях запознат и с провеждащите се изследвания в новооткритата лаборатория за иновации на клиниката.


Кои са новостите, които научихте от тях?

 

-На първо място получих висококвалифицирано обучение по лапароскопска урология, тъй като центърът, в които специализирах е един от пионерите в страната, развил в годините богата школа от специалисти в това направление. В клиниката освен с най-модерните хирургични методи се запознах и с най-новите методи в образната диагностика, както и с иновативни научни изследвания в областта на урологията.

Болницата в Токио


Какво най-много Ви впечатли в тяхната работа? Как се отнасяха към вас?

 

-Това, което ме впечатли изключително много са дисциплината, високата работна етика на колегите и техния морал и уважение към останалите. Неслучайно младите колеги там се обръщат към по-старшите със „сенсей“, което в буквален преглед значи „учителю“. Отношението, което получих не мога да опиша с думи- изключителна ангажираност в обучението ми, внимание и отзивчивост към всяко едно мое питане. Мога да кажа, че с някои от колегите установихме трайни приятелски отношение, които подържаме и в момента.


Лапароскопската хирургия все по-широко навлиза и у нас. При какви заболявания се прилага най-често?

 

-В областа на урологията лапарскопската хирургия има най-често приложение в лечението на злокачествените заболявания- рак на простатната жлеза, тумори на бъбреците и пикочния мехур, както и на някои доброкачествени заболявания- кисти на бъбреците, вродени аномалии на бъбреците (стеноза на пиело-уретералния сегмент или уретера), крипторхидизъм, варикоцеле.


Има ли противопоказания?

 

-Едно от изключителните предимства на лапароскопската хирургия е липсата на голям брой абсолютни противопоказания. В редки случай предишни коремни операции, тежка чернодробна или сърдечна недостатъчност могат да лимитират оперативната интервенция.

 

Заедно с японския екип

 

Имате ли условия за извършване на лапароскопски и робот-асистирани операции в УМБАЛ Св. Георги?

 

- В университетската болница разполагаме с необходимата апаратура и инструментариум за извършване на лапароскопски операции в урологията и с радост мога да заявя, че нашите пациенти получават услуга съпоставима с европейското ниво на здравеопазване. За съжаление с роботизирана система не разполагаме и силно се надявам след университетските клиники в София, Плевен и Варна и нашата в Пловдив да разполага с такъв вид система.

 

Наблюдава ли се увеличаване на заболеваемостта в областта на урологията?

 

-Определено се наблюдава покачване в заболеваемостта от редица урологични заболявания като рака на простатната жлеза, бъбречно-каменната болест, доброкачествената простатна хиперплазия и др. Във връзка с това мога да споделя интересен случай от моята практика.

При нас дойде пациент, който приех по спешност в изключително тежко увредено състояние със сериозна кръвозагуба и много силна болка в корема, появили се внезапно. Благодарение на бързата екипна работа в УМБАЛ ''Св. Георги'' успяхме да установим причината за състоянието- внезапно разкъсал се, неустановен до момента, тумор на десния бъбрек. Оперирахме пациента в условията на спешност и успяхме да спасим живота му. Случаят за много колеги може и да не е толкова интересен, но остана в моето съзнание като пример за това как бързата и адекватна екипна работа може да доведе до безусловно успешни резултати.


Какво е бъдещето на специалността? Какво бихте искали да видите в България, което го има в Япония?

 

Смятам, че урологията е една от най-бързо развиващите се специалности в медицина, основно дължащ се факт на все по-често използваните високотехнологични минимално-инвазивни методи за лечение. Това, което ми се иска да видя в България е именно тази технологична обезпеченост, перфектно изградена структура на здравната система, каквато е в Япония и не на последно място- мечтата ми е всички лекари в България да получават признанието, което заслужават от обществото и държавата.

Коментари

Да , това би  впечатлило всеки български лекар,който е  преминал  ,някаква квалификация в чужбина. В случаят ,говорим  за  Япония.Трансферът на  знания е  съпътстван с висок  морал,етика,дисциплина и добри колегиални отношения.Това е примерът ,който трябва да се  следва от младите специализиращи лекари и в България.Но ..... и тук идва  това неприятно" но...Лекарите  в България  не " получават признанието,което заслужават от обществото и държавата", затова и  мечтата  на   този  млад лекар е такава.Пожелавам  му здраве, много  успехи  и да не  спира  да  се учи до  края  на  живота  си.