Публикация

Премиерът против ново затягане на мерките

Премиерът против ново затягане на мерките

Въпреки отчетените за пореден ден рекорден брой заразени с коронавирус, премиерът е категоричен - ново затягане на мерките няма да има.


В началото на правителственото заседание Бойко Борисов се аргументира с Белград, където имаше протести срещу затягането на мерките, и с Мелбърн, който ще бъде затворен за 6 седмици. Според него по този начин само ще се стигне до още напрежение, а икономиката по-трудно би издържала. Още повече с оглед на това, че въпреки рестарта, много сектори продължават да боксуват, предаде Нова телевизия.

 

„Много по-развити държави от нас продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. САЩ излизат от СЗО, Белград приложи мерки, виждате как реагират хората на тях. Ние считаме, че сме развита демокрация“, заяви министър-председателят.

Много са ми интересни нашите колеги вдясно, като казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маската и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването, каза Бойко Борисов.

По думите му „не е редно да има отново заповед за затваряне на хората“ по домовете им. Премиерът изтъкна, че

трябва да се пазим, но да не спираме да работим

„Трябва да издържат финансовите, социалните системи месеци наред. Ако няма приходи, тогава се разпада държавността, като не останат пари за пенсии, заплати и за основните сектори. Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, но и отговорност. Ако е заповед и е фашизъм - окей, съгласни сме. Но когато трябва сами да си го изпълняваме, тогава ни е сложно. Кое е сложното“, попита премиерът Борисов.


„Ние като демократи сме дали този избор на хората. Излиза, че ако има заповед и диктат - ще изпълняваме, а като знаем всичко това, без заповед - няма да го изпълним. Защо е нужна заповедта? За да се каже, че някой ги затваря и иска да им запуши устата. Преди да отидеш на ресторант, театър, кино, това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне влияе ли добре на психиката и здравето? Като си заредиш автомобила на бензиностанция, какво ти пречи да си сложиш маската“, запита още Борисов.


„Същите, които казваха, че маските са за да им запушим устата, сега казват защо не затварят. Осъзнато смятам, че с ясното виждане какъв е проблемът трябва да се справим“, добави Бойко Борисов.


Той подчерта, че актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове и в същото време

кризата ще настане догодина

„Истинската криза ще бъде в края на тази и началото на другата година. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Вместо да търсим максимална консолидация, учудвам се от опозицията как самоуверено критикуват и смятат, че ще се справят по-добре, точно обратното. В тази ситуация всяка нация сама за себе си трябва да бъде много мобилизирана. Тежките времена предстоят. Като предстоят, ще кажат, защо не ни затвориш пак, не забравяйте, че си говорихме за цели сектори, които фалират. Мярката 60 на 40 работи на пълни обороти”, каза още премиерът Борисов.

 

Коментари