Публикация

Аминокиселини за добра физическа форма

Аминокиселини за добра физическа форма

Проф. Георги Попов, началник Клиника по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“:

 

Аминокиселините са сред най-често употребяваните хранителни добавки от спортистите. Причината - те имат важна роля в процесите, протичащи в организма при физическа или спортна активност и най-вече за възстановяването му. Съществуват сериозни научни разработки, които абсолютно целенасочено установяват

положителния ефект от две аминокиселини при занимаващите се със спорт – аспартат и аргинин

Едната - аспартатът, е есенциална, т.е. организмът не може да си я произведе сам, трябва да се набави отвън. Другата, аргининът, се синтезира от организма. Но тъй като нуждите му при спортно натоварване са по-големи, се явява необходимост от допълнително внасяне. Двете аминокиселини са приложени за лечение на физическа и психическа умора за първи път през 1965 г. Установено е, че аргининът самостоятелно, както и заедно с аспартат или други аминокиселини, повишава спортните резултати. Това става по няколко механизма. Единият е повишено производство на ендогенен хормон на растежа, роля в синтеза на креатина и стимулиране на азотния оксид (който от своя страна подпомага справянето на организма с физическите усилия).

 

 


Тези жизненонеобходими за организма аминокиселини се съдържат в препарата „Амбинор“. Той има и съдоразширяващ ефект - увеличава кръвоснабдяването в жизненоважните органи - мозък, сърце, бял дроб, в мускулите. Именно поради този ефект азотният оксид се отразява стимулиращо и на потентността. Затова препаратът има роля за

преодоляване както на физическата и психическата, така и на сексуалната умора

Двете аминокиселини - аргинин и аспартат, имат синергичен ефект.
В препарата се съдържа и магнезий - есенциален микроелемент, който също трябва да се внесе в организма отвън. Той е важен за функцията на централната нервна система, като осигурява нормална нервно-мускулна проводимост, намалява освобождаването на стресовите хормони, влияе върху сърдечносъдовата система, регулирайки помпената функция на сърдечния мускул.


В състава на „Амбинор“ влиза и витамин В6 - необходим за правилното функциониране на нервно-мускулната, хормоналната, кръвотворната и имунната система. Този витамин улеснява усвояването на магнезия и засилва неговите благоприятни въздействия.

 

-----


Свойствата на „Амбинор“ - повишаване на физическата и психическата издръжливост, на работоспособността, на способността за концентрация, детоксикиращата роля, се проявяват след продължителен прием (не по-малко от месец). Не се наблюдават странични ефекти.

Коментари