Публикация

Нов автоматизиран тест за COVID-19 в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Нов автоматизиран тест за COVID-19 в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

В Клиничната лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са налице всички реактиви, необходими за прилагане на новия, напълно автоматизиран имуноанализ, за определяне на антитела срещу новия коронавирус. Той е с CE маркировка, което, по световните стандарти, означава най-високо ниво на аналитична надеждност.


При така наречените серологични тестове се определят антителата IgM и IgG срещу коронавирус 2019nCoV. Те могат са бъдат изследвани чрез:

  • Бързи тестове;
  • Имунологични ензимни тестове.

За разлика от използваните досега „бързи тестове“

новият метод осигурява най-висока чувствителност и специфичност

Освен че дава много по-точни резултати, благодарение на това, че е напълно автоматизиран, методът осигурява и много по-голяма производителност (180 броя теста за 1 час) и бързо администриране на пробите.


Заради изключително високата си чувствителност, в тези анализи вероятността за фалшивоположителни резултати е сведена до минимум. Методът отчита само антитела срещу новия SARS Cov-2 при минимална вероятност от кръстосана реактивност между различните вируси, от една страна, в групата на коронавирусите като цяло, а от друга – с други вируси. Именно тази особеност е основната разлика между бързите тестове и имунологичните ензимни тестове. При бързите специфичността е по-ниска, а кръстосаната реактивност – по-висока, което често води до фалшивопозитивни резултати.

Изследването на антителата допринася както за диагнозата на пациентите, така и за проследяване на реакцията на организма

след контакта с вируса: как ще се развие инфекцията и има ли вероятност за усложнения.


„В нашата лаборатория, за разлика от някои други лаборатории, се изследват по отделно и двете антитела – Ig M и IgG. По този начин информацията, която получаваме, е много по-прецизна и навременна“, обяснява началникът на лабораторията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, д-р Ирена Иванова.

Цената за изследване на едно антитяло е 30 лв

Лекарите обаче горещо препоръчват да бъдат изследвани и двата маркера, защото така информацията, която се получава, е по-пълна. Проби се вземат в работни дни, между 8:00 и 16:00 часа. Не е необходимо да е на гладно.

 

За пациентите, които се лекуват или постъпват на лечение в болницата, тестът ще е безплатен. Той ще замени „бързите тестове“, които в момента са задължителни.


В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се правят и PCR тестове, които се смятат за „златен стандарт“ в диагностиката на коронавируса. Цената им е 110 лв. Проби, взети до 11:00 часа, излизат още същия ден, а такива, взети между 11:00 и 16:00 часа – на другия ден.

 

За големи колективи, които искат да тестват служителите си, има възможност медицински специалисти от болницата да вземат проби на място.

 

Коментари