Публикация

Бойко Борисов: Дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налагат мерки

Бойко Борисов: Дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налагат мерки

На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.


Това съобщиха от Министерския съвет.


Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. Стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изтъкна, че според всекидневния анализ

 

отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не е довела до очакваните резултати


„Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна в хода на срещата министър Ананиев. Той изброи конкретните предложения, насочени към ограничаване на събирането на повече хора на едно място.


Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито.


„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Борисов.


Премиерът даде разпореждания на

областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците

и да предприемат нужните действия. 

Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права, категоричен бе министър-председателят.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че

промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира

Положителен факт е и че броят на оздравелите от новия вирус се увеличава.

 

 

Коментари