Публикация

Болница „Св. Георги” ще получи съдействие за ново оборудване

Съдействие за модерно оборудване на 4 операционни зали в Спешния сектор на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив обеща графиня Естер де Помери от Швейцария, известна с благотворителната си дейност и социална ангажираност по целия свят. Това съобщиха от лечебното заведение.


Графинята е на специална визита в България, за да се запознае с проблемите на пловдивската УМБАЛ и на болниците в Кърджали и Смолян, обясни Яков Джераси, председател на международна фондация „България”, която също ще съдейства за доставката на оборудването от Швейцария.

Впечатлена съм от модерния мениджърски подход на новия изпълнителен директор и неговия екип. Те търсят външни източници за финансиране и модернизиране на болницата, както е навсякъде в Европа, заяви графиня де Помери.

Заедно с нея пристигна и изтъкнатият швейцарски лекар д-р Ханс Мадер. Двамата разгледаха и обсъдиха перспективите за четирите помещения, които в момента болницата не може да използва по предназначение, защото няма необходимата апаратура, обясни изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Карен Джамбазов.

Болницата има 24-часов спешен прием на пациенти от цяла Южна България. 4 нови модерно оборудвани операционни зали значително ще повишат ефективността и ще подобрят качеството на оказваната от нас медицинска помощ, подчерта доц. Джамбазов.

Графиня  Естер  де Помери е уважаван жител на швейцарския кантон Базел. Тя е носител и на българския национален орден „Мадарски конник” – І-ва степен. С него преди 6 години българското правителство я награди за помощта, която тя оказва на страната ни в най-трудните първи години на прехода. Тогава графинята е начело на много акции в Европа за събиране на хуманитарни помощи, медикаменти и оборудване за болниците в България. Тя е съветник към ЮНЕСКО и активист на Червения кръст.

Естер де Помери продължава благородната си мисия по целия свят и главно в Африка.

Коментари