Публикация

Спешните медици в Силистра оттеглиха оставките си

Спешните медици в Силистра оттеглиха оставките си

Медиците от Спешното приемно отделение на МБАЛ-Силистра са оттеглили колективната си оставка.

Повод за нея стана агресивното поведение на баща

завел в спешния сектор 10-годишното си дете заради болки в очите. По това време там се извършвала задължителната дезинфекция, мъжът се афектирал, въпреки че му се наложило да чака само 4 минути. Последвали обиди към лекарите, агресията продължила и в социалните мрежи.


„Решихме, че ще останем на работа, за да не застрашим живота на пациентите, които имат нужда от спешна помощ“, каза пред БНР д-р Бейти Насуф, дежурен в нощта, когато срещу него и целия екип е проявена агресия.

Обществеността трябва да е наясно, че колегите остават по морални причини, защото са отговорни за пациентите, а не защото нямат избор. Всеки от тях има предложения и възможности за работа в други болници

- заяви директорът на силистренската болница д-р Даниела Костадинова.


Тя поясни, че лекарите са получили само морална подкрепа от областната и от общинската управа, но практическите решения са оставени на лечебното заведение.

Ще бъде засилена охраната, за да са по-сигурни медиците

Все още остава нерешен въпросът с разкриване на дежурен кабинет за неотложна помощ. Силистра е единственият областен град, в който няма такъв кабинет.


„По проблема говорим с общопрактикуващите лекари вече 10 години и не съм оптимист, че те доброволно ще осигурят дежурства за разкриване на такъв кабинет. Отправили сме покана към председателя на БЛС д-р Иван Маджаров да дойде на среща в Силистра. Ще настояваме за нормативни промени, които да задължат джипитата да дават дежурства и да се разкрие такъв кабинет, който да облекчи работата на медиците от Спешното отделение на болницата“, каза още д-р Костадинова.

Коментари