Публикация

Д-р Николай Брънзалов: Наесен ще има повече пациенти със симптоматика на коронавирус

Д-р Николай Брънзалов: Наесен ще има повече пациенти със симптоматика на коронавирус

„Няма ден без да имам поне 5-6 обаждания с оплаквания за коронавирус. Има разлика между заразен и болен и има много неща, които трябва да бъдат изчистени.

Проблемът не е само в тестването и правенето на рентгенови снимки, а основно в логистиката

Трябва да се изправят алгоритмите на поведение на лекарите на всяко ниво, за да може пациентът да получи по-бързо адекватна помощ и по-бързо да бъде излекуван“.


Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред bTV.


Tой обясни, че

трябва да има промени и в дехоспитализацията на пациентите, които са с доказан или вече прекаран COVID-19

и се чувстват добре. За да бъдат пуснати, се изисква отрицателен PCR тест.

Ако пациентът е напълно здрав, той може да бъде карантиниран. Защо да се натоварва здравната система, нали нея пазим?, запита лекарят.

По думите му през есента ще има повече пациенти с подобна на коронавирус симптоматика, тъй като ще се намесят и другите банални инфекции. Д-р Брънзалов поясни, че хората трябва да бъдат ясно диференцирани – на такива с COVID-19 и други заболявания.


„Ние не сме научени да лекуваме пациентите по телефона и не трябва така да се прави. Ситуацията обаче го изисква. В по-малките градове има по-добра колаборация между общопрактикуващите лекари, здравната система, РЗИ и НЗОК. Повечето от тях имат разкрити COVID-кабинети, към които се насочват пациенти със съмнение за вируса. Не трябва в лечебните заведения да влизат такива пациенти“, подчерта заместник-председателят на БЛС.

 

Източник: Би Ти Ви

 

Коментари