Публикация

Тренирайте мозъка си с ... танци

Човешкият мозък има огромен капацитет - ние можем много повече, отколкото предполагаме. Проблемът е, че не използваме потенциала си пълноценно - това е лошата новина. Добрата е, че можем да влияем на умствения ни багаж, посочва Дойче веле.


За да използваме огромния резервоар от информация в мозъка си, трябва да го поддържаме в добра форма. Това засяга не само по-възрастните хора - бърз мозък е нужен всикиму. За всеобща изненада сивото вещество ни служи значително по-добре, когато му отваряме повече работа. Ако всеки ден се занимаваме по час и половина с малки логически задачки, възбуждащи мисленето, ще можем по-бързо и гъвкаво да планираме всекидневието си и да запомняме по-голямо количество информация.

Дъвчете дъвка!

За тази цел германският психолог Зигфрид Лерл препоръчва забавни упражнения, които не причиняват главоболие, но не са и елементарни. Мозъкът се тренира най-добре чрез кръстословици със средна трудност или чрез танци. Усвояването на нови танцови движения поддържа мозъка активен и разтоварен едновременно. Това изостря концентрацията, подпомага координацията и ускорява реакциите.

Движението и най-вече спортът подобряват кръвообращението и действат като допинг на съзнанието. Лерл припомня, че подобен ефект върху мозъчните клетки има и дъвченето на дъвка по време на четене или учене. Учените са установили, че жизнеността на мозъка не се определя от броя на клетките, а от връзките между тях: колкото повече клетъчни връзки, толкова повече умствен багаж.

Социалните контакти и по-точно разтоварващите събирания с приятели също повишават продуктивността на мозъка и насърчават креативното мислене. Освен това дали сме умни или не не зависи само от раздвижването и разтоварването на мозъка. Чрез правилно хранене можем да повишим интелигентността си с една трета.

Затова Зигфрид Лерл съветва да консумираме повече пълнозърнести храни, плодове и риба. Трябва да приемаме и повече течности, защото 70% от „командния център” на нашия организъм е вода.

Който спи малко, оглупява

Липсата на сън също се отразява на интелекта. Само един час сън по-малко ни прави с 1% по-глупави.

И още: мъжете, които често носят вратовръзки, също са застрашени от оглупяване. Прекалено стегнатите вратовръзки намаляват интелекта с цели 10 процента!

Коментари