Публикация

Антиоксидантите помагат на сърцето

Антиоксидантите помагат на сърцето

От години се говори и пише много за свободните радикали. Знае се, че те имат основна роля за увреждане на клетките и за развитие на различни болестни процеси в организма – сърдечносъдови, белодробни, ракови заболявания.

Свързват се с появата на хипертония (високо кръвно налягане), повишен холестерол

по-лесно отлагане на плаки по съдовете, запушването им, което от своя страна може да доведе до инфаркт или инсулт.

 

„Сред моите клиенти в аптеката преобладават най-вече хора с различни сърдечносъдови проблеми и затова е важно да знаят за тези рискове“, изтъква магистър-фармацевт Веселин Орозов.


Най-различни фактори могат да доведат до опасно покачване на нивата на свободните радикали. Сред тях са:

  • нездравословният хранителен режим;
  • хроничният стрес;
  • тютюнопушенето;
  • токсини и замърсяване на въздуха, водата.

„Врагове“ на свободните радикали в тялото са антиоксидантите

Приемът на антиоксиданти може да намали нивата на свободните радикали, да подобри здравето.

Антиоксидантите са субстанции, които в днешно време, за съжаление, не можем да си набавим само по естествен път, чрез различни продукти, в които се съдържат – плодове и зеленчуци. Причината е, че в съвремието много малко хора се хранят балансирано. Доказано е, че най-силният антиоксидант е ресвератролът. Той противодейства на свободните радикали, запазва еластичността на клетките и така на практика забавя стареенето им, което се отразява като цяло на състоянието на организма. Така че аз препоръчвам приема на ресвератрол като хранителна добавка преди всичко на хората с повишен холестерол, изтъква магистър-фармацевтът.

Aнтиоксидантите пазят сърцето

 

Той споделя, че от години работи с препарата „Ресвирол“, който може да се приема и като профилактика, от млади хора без заболявания, тъй като снижава нивото на свободните радикали, подобрява циркулацията на кръвта и клетъчния тонус.


„А тези от пациентите, които са го приемали по-дълго, съобщават за добър ефект, по-специално по отношение на намаляване на нивата на холестерола. Предлагаме го и при жлъчни и чернодробни проблеми. Този препарат е подходящ и при алергии, паралелно с другите предписани лекарства. В момента съм с впечатление, че сякаш всеки трети има астматичен респираторен проблем. При заболявания на костно-ставния апарат и алцхаймер също съветвам пациентите да приемат тази хранителна добавка като средство, което прочиства съдовете. Препаратът няма странични действия, но не го предлагам на хора, които взимат медикаменти за разреждане на кръвта и ибупрофен“, заяви магистър-фармацевт Веселин Орозов.


Препоръчителната дневна доза „Ресвирол“ е една - две капсули по време на хранене.


Хората често очакват, че ако изпият няколко хапчета, всичко ще се оправи, споделя специалистът.


И обяснява, че по принцип

хранителните добавки трябва да се приемат поне три месеца, за да имат ефект

Освен това ключова роля има промяната в начина на живот, храненето, антистрес активностите.


„Но това е и въпрос на възпитание, на култура. Аз се опитвам винаги да говоря с хората в аптеката, да им дам повече информация, да ги насърчавам да са по-отговорни към здравето си. Защото само с хапчета, без промяна в храненето или изобщо в режима на живот, препоръчан от лекаря, не става. Ненапразно се казва: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“, допълва магистър-фармацевтът.

Коментари