Публикация

Нужна е клинична пътека за лечението на декубитуси

Около 3% от пациентите в Клиниката по ортопедия и травматология във варненската болница „Света Анна” оцеляват благодарение милостта на докторите. Точно толкова са хората, които търсят помощ заради декубиталните рани, получени от залежаване вследствие инсулт, счупване на бедро и други.


В повечето случаи става въпрос за възрастни и социално слаби хора, които не могат да платят лечението на декубитусите.

„Клинична пътека за тази диагноза няма, а терапията е скъпа”, каза доц. Дико Бошнаков, началник на клиниката. Той постави проблема по време на Единадесетия национален конгрес по ортопедия и травматология край Варна.

Най-често декубиталните рани се появяват в областта на петите и таза.

„Това са тежки случаи, тъй като кожата пада, костта се оголва, а лечението е продължително”, поясни доц. Бошнаков.

Терапията включва освен пластична операция с присаждане на кожа и антибиотично лечение. Престоят в клиниката може да продължи до 2-3 месеца, ето защо във варненската ортопедия всеки ден могат да срещнат 2-3 пациенти с този проблем.

„Лошото е, че ако болните не спазват нашите указания, раните отново се отварят. Съветът ми е да не се залежават по гръб, да се обръщат на една страна, да се използват декубитални дюшеци”, допълни специалистът.

В този смисъл идеята за болници за долекуване и продължително лечение е на място, тъй като такива трудноподвижни хора се нуждаят от постоянни грижи, а нелекуването на проблема води до преждевременна смърт.

Коментари