Публикация

Във Втора МБАЛ отчитат добър ефект от лечението на COVID-19 с ивермектин

Във Втора МБАЛ отчитат добър ефект от лечението на COVID-19 с ивермектин

Автор: Милен Кирилов

 

Антипаразитното лекарство Ивермектин дава първи положителни резултати върху клиничната картина на настанените във Втора МБАЛ в София пациенти с коронавирус.

Това съобщи специално за Кредоуеб шефът на отделението по пневмология и фтизиатрия в болницата и главен изследовател д-р Бросек Хасан.

В столичното лечебно заведение се лекуват 10 от общо 30-те пациенти в страната, върху които се тества медикаментът чрез перорално приложение, което прави болницата най-големия изследователски клиничен център на този етап у нас по отношение на проучването на Ивермектин.

Д-р Хасан уточни, че ако резултатите продължат да са същите, към проучването ще бъдат присъединени на национално ниво още 100 пациенти със среднотежко и дори тежко състояние, като е предвидено използването и на парентерална форма на медикамента.

В момента 9 български болници правят проучване с Ивермектин, тестове с него се правят и в САЩ, Австралия, Бразилия, Испания, където също има първи оптимистични данни.  

Поради лавинообразния скок в търсенето на медикамента обаче от Българския ветеринарен съюз биха тревога, че Ивермектин по принцип е силно токсичен, лесно се предозира и неправилната и масова употреба може да доведе тежки и необратими, а в някои случаи дори до смърт.

Поради това е недопустима домашната употреба на лекарството и каквото и да е самолечение с него. Ако клиничните изпитвания завършат успешно, медикаментът ще бъде утвърден за болнично приложение при постоянен строг клиничен и лабораторен контрол.

 

 

Коментари

Кой позволява подобни глупости да се допускат изобщо да бъдат публикувани!? Това лекарство дори в минимални дози е токсично за животни, камо ли за хора! Подобен опит за използване на Хлороквин също бе отхвърлен за приложение в нормалната клинична практика! Моля въпросния главен доктор от Втора Градска да посочи източниците си на медицински базирани доказателства за този експеримент, плюс протокола на етичната им комисия за клиничното проучване! Така ще се знае кои доктори да бъдат подведени под съдебна отговорност и да се лишат от клинична практика поне за 2 години!