Публикация

Проф. Николай Габровски: Броят на заразените с COVID нараства с притеснителна скорост

Проф. Николай Габровски: Броят на заразените с COVID нараства с притеснителна скорост

Не само в България, но и в световен мащаб броят на заразените с коронавирус нараства с притеснителна скорост.


Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз проф. Николай Габровски в предаването „Още от деня“ на БНТ.

Нашите надежди, че лятото ще доведе до затихване на коронавирусната инфекция по естествен път – поради по дългия ден и ултравиолетови лъчи, не се сбъднаха, коментира проф. Габровски.

По думите му

навсякъде, където се разхлабиха мерките, имаше увеличаване на случаите

„В началото трябваше да бъдем внимателни по няколко причини – първо, това беше нещо абсолютно непознато, второ – нямахме никаква готовност, нито материална, нито като протоколи за действие. Така че тези няколко месеца, в които се спазваше строга дисциплина, се постигнаха две неща. Първо – подготвихме се много по-добре, второ – показахме, че имаме възможност да контролираме тази инфекция по един сравнително прост начин – чрез изолация“, посочи специалистът.


Зам.-председателят на БЛС увери, че в момента

системите на здравеопазване не само в България, но и по света са много по-подготвени за евентуална последваща битка

„Извън чисто организационните неща, едно от важните неща, които се постигна, беше решението да се покриват 85% от очакваните приходи на болница, независимо от отчетената дейност. Знаете, че в един момент – най-тежките моменти повечето болници бяха почти празни. Това би означавало, ако трябваше да се финансират по нормалния начин, няма да има пари за заплати на лекари, на сестри, на санитари, на хората, които всъщност бяха на първа линия. Добра новина за нас е, че този механизъм ще бъде удължен до септември, дори с потенциал при необходимост да се удължи още. В добра посока тръгват разговорите, че ако имаме нова вълна, не трябва да се покриват 85%, а повече, тъй като ние сме 100% готови да работим, независимо от обстоятелствата и с какво се занимаваме“, уточни проф. Габровски.

Коментари