Публикация
Червеният лук и ползите му за сърцето
Червеният лук обикновено се пренебрегва заради по-големият и по-вкусен бял сорт.
Учени обаче твърдят, че зеленчукът в червено-лилав цвят може да помогне за предотвратяване на сърдечни болести.
Те са открили, че лукът - често използван в средиземноморската и индийската кухня, помага за премахването на лошия холестерол от организма, който може да причини инфаркт и инсулт.
В същото време червеният лук запазва добрия холестерол, който помага за предпазване от сърдечни заболявания.
Резултатите от експеримент с хамстери, които били подложени на високохолестеролна диета в комбинация с червен лук, показват, че след осем седмици нивата на лошия холестерол спаднали средно с 20 на сто.
Изследването подкрепя твърдението, че редовната консумация на лук намалява риска от коронарна болест на сърцето. Въпреки че в Европа белите сортове са по-популярни, червените се използват в Индия, Средиземноморието и Близкия изток.
Те са много по-сладки от белите разновидности и често се използват сурови в салатите.
Лукът отдавна е известен с ползите си за здравето, включително за предотвратяване на рак, сърдечни заболявания и кашлица.
Коментари