Публикация

Прокуратурата иска административна санкция за проф. Стоименова

Прокуратурата иска административна санкция за проф. Стоименова

Въпреки представените аргументи, обяснения и становища на редица организации в защита на изказаното експертно и професионално мнение на проф. Асена Стоименова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз, прокуратурата вкарва делото в съда с предложение за административно наказание. Поради чистото съдебно минало на проф. Стоименова търсенето на наказателна отговорност отпада, но

продължава искането за налагането на административна санкция

Припомняме, че на 08.04.2020, само часове след дадени интервюта по случай Деня на здравето по БНТ и БНР, на проф. Стоименова бе повдигнато обвинение по чл. 326, ал 1 от Наказателния кодекс за всяване на фалшива тревога сред населението.

В защита на свободното изказване на професионално и експертно мнение се обявиха редица организации

PGEU (Фармацевтичната група на Европейския съюз), FIP (Международната федерация на фармацевтите), Българската асоциация на търговците на едро в България, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Асоциацията на европейските журналисти, Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз, както и почти всички Регионални фармацевтични колегии и други професионални и неправителствени организации.


Петиции в подкрепа на свободата на изразяване на експертно мнение по повод на обвинението подписаха хиляди граждани.

Коментари

Анонимен
21 юли 2020 08:10

А за тревогата предизвикана от други, управляващи лица, кой ще потърси отговорност?