Публикация

При инцидент местим пострадалия само в два конкретни случая

При инцидент местим пострадалия само в два конкретни случая

Указване на първа долекарска помощ е необходима при безсъзнание или силна кръвозагуба, стана ясно от четвъртото издание на видеорубриката „Здраве и безопасност при работа – експертите отговарят“

 

При оказване на първа долекарска помощ най-голям риск от заразяване има, когато правим реанимационни действия, т.е. обдишваме човека и правим изкуствено дишане „уста в уста“ и сърдечен масаж. За вируса на COVID-19 знаем, че инфекцията влиза през устата, носа и очите ни, така че ако оказваме помощ и не си пипаме лицето, вероятността да се заразим е минимална. Това сподели инж. Слави Пачалов по време на участието си във видео рубриката „ЗДРАВЕ И БЕЗОПАСНОСТ ПРИ РАБОТА – ЕКСПЕРТИТЕ ОТГОВАРЯТ“.

 

Четвъртото издание на рубриката се проведе отново във формата на безплатен уебинар и отговори на въпроси за първата до лекарска помощ на работното място.

 

За съжаление на работното място се появяват внезапни наранявания или заболявания, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи. Стандартът за първа помощ изисква обучени служители на всички работни места от различните бизнес сектори. Това е особено важно в случаите, когато в близост до предприятието няма клиника или болница, която да поеме за лечение пострадалите служители.

 

Първата долекарска помощ включва знанията и уменията, които прилагаме при внезапно увреждане или влошаване на здравето, най-често след инцидент, спазвайки основни алгоритми и използвайки подръчни средства с цел стабилизиране или подобрение състоянието на пострадалите лица. Оказването на първа помощ се извършва по правила и алгоритми с подръчни материали и цели да не се влоши състоянието на пострадалите до пристигане на лекарски екип.

 

Според инж. Слави Пачалов има две основни ситуации, за които е важно да знаем, че оказването на първа помощ спасява живота на хората. Първата е, когато човек е в състояние на безсъзнание, тоест той има самостоятелно дишане и сърдечна дейност. Причините могат да са разнообразни -  от падане на кръвното, стрес, промяна в кръвната захар или удар в главата. В тази ситуация може да се стигне до онова състояние, което на жаргон наричаме „гълтане на езика“. Ако човек остане в неподходяща позиция е възможно да спре дишането му. В тази ситуация човекът е необходимо да бъде поставен в така нареченото „странично стабилно положение“. Втората ситуация, за която е важно да сме подготвени, е как се третира силно кръвотечение. Причините може да са много - от  счупване на стъкло, счупване на крайник до прободно-разкъсна рана. Тази ситуация може да възникне не само в офис, но и в предприятие, докато пътуваме, абсолютно навсякъде. При едно масивно кръвотечение човек може да загуби количество кръв в рамките на изключително кратко време (от 15-20 секунди, до 2-3 минути) и това да бъде фатално, необратимо.

 

Инж. Пачалов е магистър по трудова медицина и работоспособност и собственик на компания за обучителни програми и курсове по първа долекарска помощ. Друг важен въпрос, който участниците в уебинара зададоха, беше свързан с местенето на човек след инцидент. Експертът изрично подчерта, че при прилагане на първа долекарска помощ това се прави само в два случая - когато има пряка опасност за живота и здравето (ако сградата се срутва, гори или др.) и когато е необходимо да се осигурят минималните жизнени показатели. Ако пострадалият е претърпял пътно-транспортно произшествие, паднал е от строително скеле или има други травматични поражения, на първо място би трябвало да проверим дали няма да му навредим повече, ако го преместим, и след това да предприемем необходимите действия.

 

В заключение инж. Пачалов акцентира на това, че общата хигиена е най-добрата защита от COVID-19. Той цитира и СЗО, която от началото на пандемията говори, че миенето на ръцете е в основата на превенцията. Дезинфектант ползваме само ако нямаме сапун и топла вода.

 

Въпросите, на които отговарят експертите в рубриката, се задават предварително от специалисти по здраве и безопасност, административни ръководители, експерти по човешки ресурси или от хора, които се интересуват от детайлите на предварително обявената тема. Видеорубриката се провежда под формата на безплатен уебинар и бе инициирана от компанията лидер в областта ЛОТ-КОНСУЛТ. В извънредните условия на работа през последните месеци българската компания, която е консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 делегации в целия свят, инициира ежемесечна видео рубрика с въпроси и отговори по актуални теми, свързани с безопасността на работното място. Информационната социална инициатива „Здраве и безопасност при работа – ЕКСПЕРТИТЕ ОТГОВАРЯТ“ бе отличена с второ място в категория „Иновативна идея на годината“ в 6-ото издание на конкурса Годишни награди на b2bmedia. Изминалите три уебинара са гледани присъствено от над 350 участници, а записите имат над 3000 гледания.

 

В рубриките се включват международни експерти, които отговарят на актуални въпроси по предварително обявени теми, свързани със здравето и безопасността при работа.

 

Коментари