Публикация

Трябва да намерим баланса, да сме разумни и отговорни, защото COVID-19 ще остане сред нас

Трябва да намерим баланса, да сме разумни и отговорни, защото COVID-19 ще остане сред нас

Трябва да намерим баланса, да сме разумни и отговорни, защото COVID-19 ще остане сред нас

 

Радио Благоевград

Предаване "Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова"

14 юли 2020

Водещ: Лалка Радкова

 

Акценти от интервюто:

- "До момента COVID-19 не можа да се самоограничи, не успя да се установи само в една географска ширина, а обхвана целия свят. Затова ще трябва да свикнем с него, да го изучим добре и да се научим да живеем с новия коронавирус. Разчитам силно на развитието на науката и технологиите, всички сме с отворени очи към бъдещата ваксина. Това ще стане бавно и постепенно, но силно се надяваме, че и за това инфекциозно заболяване ще имаме метод за превенция. Трябва да намерим баланса, да сме разумни и отговорни, защото вирусът ще си остане тук – поне според моите познания."

 

- "Чрез компютърно томографско изследване се виждат промени, които са характерни за COVID-19. Както при всички инфекциозни заболявания след острата фаза на инфекцията започва възстановителния период, който при различните инфекции е различен, няма общо правило. При някои ще бъде по-краткотраен – 1-2 седмици, при други ще продължи месец, дори и повече. При тази инфекция всичко върви много по-бавно. Както самата клинична картина се развива много по-бавно – пациентите боледуват около месец, следователно и възстановителния период, през който ще следим възстановяването на белия дроб ще бъде по-дълъг."

 

- "Човек, който има белодробно страдание и идиопатична фиброза, при него последиците ще  бъдат по-дълготрайни. Фиброзата се наблюдава като усложнение, оставащо след това, но се надяваме, че до известна степен ще бъде преодоляно. Трябва да минат месеци, няма да стане след ден, два или седмица. Когато сме сигурни, че тези пациенти вече не са заразни, но имат такава находка, се насочват към специалисти по белодробни болести. Защото науката предлага медикаменти, които се дават при такива състояния, но специалистите преценяват кога да ги приложат и при кого е уместно. Но в период след около 3 месеца, тези хора трябва да се проследяват."

 

- "От всеки един от нас зависи да пазим себе си и нашите близки, защото знаем, че  възрастните хора с придружаващи заболявания  са най-рисковите, ние трябва да мислим за нашите семейства. Да бъдем балансирани, защото двете крайности не са полезни на никого. Прекалената паника и страх не са наш помощник, а от друга страна – не трябва да се игнорира и подценява  това, което казват специалистите."

 

Линк към цялото интервю: https://www.bnr.bg/blagoevgrad/post/101310006

 

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, д.м.

Специалист "Инфекциозни болести"

20 юли 2020

Коментари