Публикация

Трогателна среща: три години след ужасна катастрофа млада жена намира лекари от УМБАЛ Бургас, за да им благодари

Трогателна среща: три години след ужасна катастрофа млада жена намира лекари от УМБАЛ Бургас, за да им благодари

Три години след ужасен инцидент, при който едва не губи живота си, млада жена пристига в Бургас специално, за да благодари на своите спасители. Тя не ги познава, но успява да ги намери чрез Фейсбук и да ги види за първи път на живо миналата  събота. Тя е 22-годишната Богомила Бинева, а нейните спасители – д-р Светослав Тодоров и д-р Златко Кироваков от УМБАЛ Бургас.

 

Инцидентът е от февруари 2017 г. На път за Пампорово, двамата лекари стават първи свидетели на ужасна катастрофа на магистрала „Тракия“. В колата, обърната по таван, пътуват три момичета. Те реагират светкавично с първа помощ на ранените. Едната е Богомила, която успяват да стабилизират и качат в пристигналата линейка. Второто момиче загива на място, третата също е тежко пострадала. Бургаските лекари продължават да помагат на колегите си от „Бърза помощ“ до момента, в който ранените не потеглят към болница.

 

Богомила е с множество контузии, черепно-мозъчна травма, в кома и не успява да види своите спасители. Прекарва месеци в болница – в реанимация, след това в неврохирургично отделение. След като се възстановява, намира лекарите в социалните мрежи – първо се свързва с д-р Тодоров. „Беше по Коледа. Намери ме във фейсбук. Писа ми – вие сте лекарят, който ме е спасил в катастрофата... Стана ми много приятно. Имаше реална опасност за живота й и много се зарадвах, че вече е добре. Беше като Коледно чудо“, сподели д-р Светослав Тодоров, който работи в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас и води курсове по първа помощ.

 

Миналата събота Богомила и сестра й Симона пристигат в Бургас, за да се срещнат за първи път очи в очи с хората, които са се борили за живота й там, на магистралата. Разказва им, че вече е добре, че завършва своето юридическо образование в СУ „Св. Климент Охридски“ и че винаги ще свързва УМБАЛ Бургас с имената на тримата си спасители -  д-р Светослав Тодоров, д-р Златко Кироваков и д-р Стефан Шишков – неврохирургът, който я лекува в Стара Загора. През 2018 г. той напуска старозагорската болница и започва работа в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас.

 

 На снимката: Богомила Бинева (със зелената рокля) със своите спасители д-р Светослав Тодоров (първият отляво надясно) и д-р Златко Кироваков (крайният вдясно). На снимката е и сестра й Симона.

Коментари