Публикация

Авангардна операция спаси пациент с мозъчен инсулт

За първи път в Университетската болница „Света Марина” във Варна беше приложено успешно модерно лечение на мозъчен инсулт, чрез поставяне на стент в запушената артерия на 50-годишен пациент.


Мъжът е бил настанен в интензивното неврологично отделение час след появата на симптоми на мозъчен удар. Обичайното лечение чрез лекарствено разтваряне на съсирека не дало резултат. Наложило се спешно възстановяване на кръвоснабдяването, чрез достигане по артериален път до самото запушване. Процедурата е направена от д-р Чавдар Бъчваров. След поставянето на стента симптомите започнали да отзвучават.

„Тази терапия, приложена в условията на остър мозъчен инсулт, е една от най-авангардните методи за лечение в света”, каза д-р Филип Киров, началник на отделението за интензивно лечение на неврологичните болести.

„В България това се прави само в две болници в София, а сега и във Варна. Уникалното в случая е, че при болния са приложени последователно два модерни метода за лечение в рамките на четири часа”, поясни д-р Киров.

Коментари