Публикация

Специалистът: Гъбичките по ноктите могат да се предават от едно място на друго

Специалистът: Гъбичките по ноктите могат да се предават от едно място на друго

Оникомикозите са често срещани - около 10% от кожните заболявания

Дерматологът д-р Борис Борисов обяснява едни от най-важните неща, които трябва да знаем за този проблем.

Каква е причината за появата на гъбички?

Те се причиняват от гъби, които виреят навсякъде – върху хората и животните, обитават почвата, по растенията и биха могли да се хванат по всякакъв начин. Най-честите причинители на промени на ноктите са дерматофитите.

Коя промяна в нокътя насочва към гъбична инфекция?

Този вид инфекции засягат по-често ноктите на краката, по-рядко тези на ръцете.  Визуалната проява е задебеляване, побеляване, пожълтяване на нокътя. Започва обикновено от свободния край на нокътя, предния край, но може да започне и от заетия, задния край. Характерно е, че може да се предадат от едно място на друго.

Каква е разликата между видовете гъбички и как се диагностицират?

Разликата е предимно в лечението, но, водейки се само по външния вид на нокътя, ние не можем да кажем кой е „виновникът”.

 

Определянето на вида става с микроскоп, което е ориентировъчно и зависи колко е засегнат нокътят - може и на микроскопа да не видиш нищо особено. Най-добрият метод е микробиологична посявка. До десетия ден се изчаква и тогава се назначава лечение съобразно изолирания причинител. 

как се предават гъбичките по ноктите

Какво е общото между гъбичките между пръстите и тези на ноктите?

Като причинители – да. Микозата на гладката кожа, било в ингвинални гънки, било между пръстите, отдолу на ходилото или микоза тип мокасина, това са си пак дерматофити. Но в гънките може да не е дерматофитна инфекция, може да е кандидоза, в области под гърди, под гънка на корем, престилка на корем при дебели хора. 

 

Най-често гъбичките на ноктите са извор за инфекция на гладката кожа. Мъртвите клетки, които падат от болния човек, спорите и мицелите се предават на здравите – по басейни, сауни, солариуми, спортни зали.

 

Коментари