Публикация

Кои проблеми лекува морската вода

Кои проблеми лекува морската вода

Специалистите са категорични, че морската вода е натурално и безвредно лекарство срещу много здравословни проблеми. Какви са те:

Сърдечносъдови заболявания

Всяко къпане тренира кръвоносните съдове сърдечните мускули заради разликите в температурата. Но в морската вода за разлика от тази в басейните се съдържа калий, който е основен елемент, поддържащ доброто състояние на сърдечносъдовата система.

Белодробни проблеми

Калцият, сярата и другите минерали, разтворени в морската вода, определят нейните противовъзпалителни и антимикробни свойства. Хората, които искат да облекчат белодробните си проблеми, трябва да знаят, че най-добре е да изберат курорт със сух въздух като Средиземноморието.

Болести на опорно-двигателния апарат

Морската вода отстранява възпаленията и отоците на ставите, подобрява кръвообращението в тях и укрепва костите.

Хрема, синузит, хроничен ринит

Промиването на носа с морска вода веднага облекчава дишането. Морската вода, попадайки в лигавицата на носа, се изпарява, като отнема излишъка от влага и намалява отока. Същият е ефектът от капките за нос, но при тях отокът на лигавицата се намалява, защото се свиват кръвоносните съдове. Морската вода обаче действа по-меко и не предизвиква привикване.

Стрес и умора

За това помагат съединенията на йода и брома, с които е наситена морската вода. Освен това тя е богата и на магнезий, който е необходим за доброто състояние на нервната система. Слънчевите бани усилват антистресовото действие на морската вода. Известно е, че сезонните разстройства в настроението се предизвикват от дефицита на витамин D, който се изработва в организма под действието на слънчевите лъчи.

Кожни заболявания и гъбички по пръстите и ноктите

Екземата, псориазисът, невродермитът и акнето, гъбичките също може да се лекуват на морето. Солената вода леко подсушава кожата, отстранява възпаленията и ускорява регенерацията на тъканите.

Наднормено тегло

Морската вода активизира обменните процеси, стимулира кравообращението и извежда излишните течности от организма. Най-ефективна е битката с наднорменото тегло, когато водата е хладна.

Проблеми със зъбите и венците

Благодарение на противовъзпалителните си свойства морската вода запазва здравето на венците, а разтворения в нея калций укрепва зъбния емайл. А солта в нея намалява отложения налеп.

полза от морската вода

Кои съставки в морската вода са полезни за здравето

  • Магнезият подобрява проводимостта на нервните импулси от мозъка към мускулите и вътрешните органи.
  • Хлорът и натрият, както и техните съединения придават соления вкус на водата. Те подобряват кръвообращението и доставянето на хранителните вещества към органите и тъканите.
  • Съединенията на йода и брома ускоряват обмяната на веществата, работата на мозъка и отнемат стреса.
  • Калият е необходим за доброто здравословно състояние на сърдечносъдовата система.
  • Сярата подобрява състоянието на косата и ноктите.
  • Калцият укрепва костите.

 

Коментари

Да  ,съгласна съм с всичко написано  за  морската  вода . Още веднъж  се потвърждава  голямата роля на  микроелементите за  нашето  здраве. Микронутриентната недостатъчност е равна на болест .В  конкретният  случай с  морската вода ,ние  получаваме тези микроелементи  чрез кожата. Затова  и морската сол  е много  по-полезна от трапезната.Микронутриентната недостатъчност е глобален проблем.