Публикация

За министъра и здравеопазването

На стълбите в здравното министерство окачват портретите на всички министри от основаването на институцията до наши дни.


Но както е тръгнало, скоро мястото няма да стигне... Въпросът е, че проблемите на пациентите и лекарите не се дължат на министъра, нито ще се оправят автоматично с неговата смяна. Въпреки това няма как да не пожелаем успех на д-р Стефан Константинов, защото такъв успех би бил от полза за цялото общество.

Сега е много важно бившият зам.-председател на Българския лекарски съюз и действащ акушер-гинеколог от Кюстендил да не забрави собствените си позиции, които доскоро отстояваше при разговорите си с властта. Защото само честното казване на истината пред обществото и смелите действия могат да спасят здравеопазването. А реалността е, че при сегашната система на финансиране и контрол това, което ползваме като пациенти, е максимално възможното.

Затова трябва да сме готови, че здравето ще ни струва повече пари и в личен, и в обществен план. Но и отговорността на лекарите със сигурност ще нараства. Въпреки тежкия дефицит на специалисти системата няма да търпи немарливи медици, които гледат формално на работата си или се отнасят към болните като към касичка. 

Коментари