Публикация

Как да укрепим имунитета си и да го направим устойчив срещу вирусите

Как да укрепим имунитета си и да го направим устойчив срещу вирусите

Добрият имунитет е залог за добро здраве и устойчивост на вируси и бактерии. Това го знае всеки, но ежедневните навици на много хора водят точно до обратното. Лятото е сезонът, през който трябва да се погрижим за защитните сили на организма си, защото есента ще дойде с нови заплахи за здравето и нестабилният организъм е по-уязвим.

Как да укрепим имунитета си

Предлагаме ви четири важни стъпки в начина на живот, които водят до голяма промяна:

Балансиран дневен режим

Направете си режим на работа и почивка. Непрекъснатите ангажименти водят до стрес, а последиците от него никак не са здравословни. Погрижете се и за качеството на съня си. Спете в максимално проветрено помещение. Това ще насити организма ви с кислород и ще осигури по-добро подхранване на клетките, което е един от начините да стабилизирате имунитета си.

сезонни плодове

Хранителни навици

Който все още не го е направил, не бива да пропуска сега да включи в менюто си сезонните плодове и зеленчуци. Бананите, портокалите и мандарините оставете за зимата. Избирайте сезонни плодове, които са „складове“ на витамини и други полезни вещества. Ябълките, прасковите, сливите, гроздето,  дините, пъпешите, ще ви осигурят всичко необходимо, за да подсилите имунитета си.

Избягвайте тежките храни. 

Слънце и въздух

Прекарвайте повече време навън на чист въздух и слънце. Излизайте, но избягвайте обедните часове, когато слънчевото греене е най-силно и може да доведе до сериозни кожни заболявания. Слънчевите лъчи са много важни за изработването на витамин D. Последни изследвания доказаха, че той има много голяма роля в укрепване на защитните сили на организма.

слънцето и въздухът са много важни за имунитета

Движение и пак движение

Кога ще се движите интензивно, ако не през лятото. Разхождайте се повече, спортувайте, плувайте, карайте велосипед, извършвайте активни дейности навън… Всичко това ще повиши имунитета ви и ще ви подготви за зимата. Движението е здраве и живот в буквалния смисъл на думата.

 

Ако направите всичко това, ще засилите имунната си система, ще направите по-устойчив на болести и шансовете ви да се справите с простудите и вирусите, включително и с коронавируса, нарастват.

 

Коментари