Публикация

Д-р Александър Симидчиев: Част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус

Д-р Александър Симидчиев: Част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус

Нова научна публикация твърди, че част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008 г. Поради този факт не всички са силно изложени и възприемчиви към заразата. Хората, минали през този сходен вирус, имат изграден имунитет. Според изданието той е бил изолиран при прилепи.


Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова телевизия.

 

Той посочи, че наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria”. Възможно било това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи у нас.

Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в малко по-напреднала възраст, изтъкна специалистът.

Той коментира и

употребата на „Витамин C” при болни от коронавирус

Д-р Александър Симидчиев
Д-р Александър Симидчиев

„Аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система в посока да подпомага кръвосъсирването и да намалява кървенето. Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит или васкулит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби.

 

Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването, може да има неблагоприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват винаги и антикоагуланти – средства, които пречат на кръвосъсирането”, поясни д-р Симидчиев.


Той обясни и

големият брой новозаразени

и незавидната статистика, в която страната ни попада. През изминалото денонощие в страната бяха регистрирани 115 нови случая на COVID-19.

Когато имаш малко на брой заразени в началото, процентът на нарастване винаги е голям. Т.е. от един, като станат двама, е 100% увеличаване. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени – хората като че ли решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията, отбеляза специалистът.

Децата са вектор на заразата

„При тях имунитетът реагира по-малко бурно. По отношение на боледуването те са спасени, но могат да разпространяват вируса”, казва пулмологът.


Той обясни, че в домашна среда рискът за зараза е най-голям. По-малка е опасността в обществени сгради, а най-малка вероятност от инфектиране имало навън.


„Вирусите, които циркулират през зимата, са много близки. Бих апелирал хората да се ваксинират срещу грип. От медицинска гледна точка – ако срещнем два вируса и те ни заразят, може да се разболеем от двата”, допълни д-р Симидчиев.

Коментари