Публикация

Aкад. Лъчезар Трайков поема Медицински университет - София

Aкад. Лъчезар Трайков поема Медицински университет - София

Неврологът от УМБАЛ „Александровска“ акад. Лъчезар Трайков е новоизбраният ректор на Медицински университет - София.

Той получи 330 гласа „за“ от общо 356 гласували на отчетно-изборното събрание на университета

което се проведе в НДК. Акад. Трайков поема поста от проф. Виктор Златков, чийто мандат изтича, и остана единственият кандидат за ректорския стол, тъй като другият претендент за тази длъжност - проф. Костадин Ангелов, си направи отвод, приемайки поста на здравен министър.

Акад. Лъчезар Трайков, дмн, е роден през 1959 г.

Завършва висшето си образование във ВМИ, София. Работил е 9 години като изследовател в INSERM Unit 324, Париж, Франция. През 1999 г. е хабилитиран като ръководител на научни изследвания в Медицинския факултет Cochin Port-Royal в Университета Rene Descartes в Париж. През 2002 г. е избран за университетски професор по невронауки от Националния университетски съвет на Франция. След завръщането си в България той продължава изследователската си дейност и ръководството на Центъра по паметови нарушения към Александровска болница.


От 2008 г. е ръководител на Катедрата по неврология към Медицински университет – София, завежда Специализираното отделение за диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ „Александровска“, председател е на Българското дружество по деменции. В периода 2008-2012 г. е заместник-декан на Медицински факултет на МУ-София, а в периода 2009-2013 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска”.


Оглавява Центъра по дементология, признат като един от 40-те Centers of Еxcellence в Европа за изследователска работа в областта на болестта на Алцхаймер. От октомври 2007 г. тази изследователска група е член на една от най-авторитетните световни организации в тази област – European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).

Проф. Трайков има 159 научни труда

от които 75 са статии в едни от най-елитните медицински списания в света, както и 2213 цитирания с h-фактор 21.


Екипът на УМБАЛ „Александровска“ му желае здраве, нови научни достижения, мъдри решения и много успехи в управлението на най-знаковата и авторитетна школа за висше медицинско образование в България! Вярваме, че неговият потенциал, професионализъм и международна известност ще бъдат вдъхновяващ пример, ще продължат да градят добрия имидж на Медицински университет – София, ще превърнат знанието в убеденост за младите хора и в стимул на тяхната креативност!

Коментари

Честито Акад. Трайков,

убедена съм, че ще ръководите МУ с мъдрост.