Публикация

Проф. Костадин Ангелов: Директорите решават кой да получи 1000 лв.

Проф. Костадин Ангелов: Директорите решават кой да получи 1000 лв.

До края на годината са осигурени 107 млн. лв., които са предвидени за допълнителни възнаграждения от по 1000 лв. на работещите на първа линия в борбата с COVID-19. Кои хора ще вземат пари - списъци се подават от директорите, било то на лечебно заведение, на Центровете за спешна медицинска помощ.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред bTV.


„Ще Ви дам пример от болницата в Сливен, където бях на посещение. Там се срещнах с директора, с колегите. На болницата са отпуснати по-голяма сума пари, а на практика са раздадени по-малко, защото е имало хора, които не са имали пряк контакт с пациенти с коронавирус. Предстои да направим анализ на тази ситуация. Целта, която ще преследваме, е всички хора, които имат комуникация или контакт с рискови пациенти, да бъдат удовлетворени“, изтъкна новият здравен министър.


Той беше категоричен, че

в момента няма опасност системата на здравеопазването да блокира заради пик на епидемията у нас

„В следващите месеци, ако имаме увеличаване на случаите, ние сме разработили като МЗ един алгоритъм, който ще представим на МС в един план за действие и какви стъпки предприемате като организация по отношение осигуряването на болничните легла за леки и умерени случаи, които имат нужда от болнично лечение и такива, каквито имат нужда от интензивно лечение в реанимациите. Колко легла увеличаваме, какви са запасите на държавно ниво, каква е апаратурата, с която разполагаме, така че към момента няма опасност за натиск към системата. Това, което мога да кажа, е, че сме направили списък и сме пуснали заповед, която сме разписали ясно какви са леглата по лечебни заведения в цялата страна, която всяка една болница трябва да има готовност да поддържа. Тези легла са съгласувани с представители на районните здравни инспекции, с директорите на лечебни заведения и там, където има някакъв проблем, ние сме готови да реагираме веднага, моментално“, отбеляза министър Ангелов.


Цялото интервю може да чуете тук!

Коментари

Анонимен
30 юли 2020 13:45

точно затова че директорите разпределят средствата а не се говори с персонала се получава че преди време напуснаха около 10 човека лекари от УМБАЛ бургас при директор Миразчииски дясната ръка на Валери Симеонов неуспял хирург и неопериращ от 10 години и 3 по богатство сред лекарите в България ,преди да стане директор бе уволнен от УМБАЛ бургас и от черноморски болница и пак стана директор в УМБАЛ бургас .Питайте дали някой има добро мнение за Миразчииски като лекар въобще